21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Közösen tiltakoznak a szakszervezetek a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása miatt

– Közös nyilatkozatot adott ki A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok, amelyben azt követelik, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát – írja a 24.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által közzétett írásban jelezték: „a magyar szakszervezeti konföderációk megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, mely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát”.

Az aláíró konföderációk, a magyar pedagógus szakszervezetekkel egyetértve, elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatás területén a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy – álláspontunk szerint jogkorlátozó – taxatívan szabályozó megoldás lépjen

– fogalmaznak a levélben, egyúttal követelik a javaslat azonnali visszavonását.

„Amennyiben a jogalkotó azt a megoldást választja, hogy törvényi szabályozással kívánja rögzíteni a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat megfelelő figyelembevétele mentén tartjuk csak elfogadhatónak!”, tették hozzá.

Az országos szakszervezeti szövetségek álláspontja szerint nem szolgálja sem a munkavállók, sem a munkáltatók valódi érdekét a tervbe vett módosítás.

E módosítás elfogadása esetén a korlátozott sztrájkjog csak azt eredményezheti, hogy az oktatásban dolgozók kisebb érdekérvényesítő képességgel fognak rendelkezni a munkahelyeken, anélkül azonban, hogy az őket képviselő ágazati szakszervezetek számára érdemi beleszólást biztosítanának a munkakörülményeket, a szakmai feladatellátást és a bérviszonyokat érintő fenntartói-működtetői döntésekbe

– hangsúlyozták.

Korábban a Mi Hazánk Mozgalom is megszólalt az ügyben, Lantos János, a párt munkaügyi kabinetjének elnöke többek között úgy fogalmazott, a Fidesz képtelen átérezni a munkavállalók helyzetét, teljesen elszakadtak a magyar valóságtól, nincs semmilyen kapcsolódásuk a dolgozó magyar emberhez.

– A Mi Hazánk elfogadhatatlannak tartja ezt a hozzáállást, mi biztosítunk minden pedagógust és szakszervezetet, hogy támogatjuk törekvéseiket, hogy kiharcolják a pedagógusok számára azokat a célokat, amelyek őket jogosan megilletik – nyomatékosította.

(Fotó: VARGA JENNIFER / 24.HU)

További híreink

Mindenki Magyarországa, de kinek a pénze? – Összeveszett az adományokon baloldal

Faragó Dániel

Elfogták a rendőrök a fiatal nőt saját lakásán bántalmazó párt

Dunai Tibor

Százkilenc amerikai katona a szenvedett agysérülést a januári iráni támadásban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen