26.1 C
Budapest
2022. augusztus 10., szerda
Magyar Jelen
HírekKultúra

Legyünk büszkék! – Asbóth Sándor (1811-1868)

1811. december 18-án született Keszthelyen Asbóth Sándor magyar mérnök, az 1848/49-es szabadságharc alezredese, az amerikai polgárháború dandártábornoka, argentin és uruguayi nagykövet. Mérnöki diplomát szerezett, tanulmányait Selmecbányán kezdte és a pesti Institutum Geometricumban fejezte be. Vízépítő mérnökként a budai, majd később az Országos Főépítészeti Hivatal munkatársa, vezetője lett, részt vett a Széchenyi lánchíd tervezési, építési munkálataiban is.

A szabadságharc alatt harcolt a Délvidéken, a komáromi vár erődítését tervezte meg és irányította, valamint az ő vezetésével és szaktudásával sikerült hidat verni a Garamon, amely létfontosságú győzelemhez segítette a Damjanich vezette honvédsereget. A bukás után, mint szárnysegédje követte Kossuth Lajost a törökországi és az amerikai emigrációba is. New York városa megbízta várostervezési és fejlesztési tervek elkészítésével, amelyeket – jóval később – a chicago-i világkiállításon be is mutattak. Az amerikai polgárháborúban dandártábornokként harcolt, majd katonai parancsnoki kinevezést kapott két állam élére, végül súlyos sebesülése után tiszteletbeli generális altábornagyi ranggal ismerték el katonai teljesítményét. 1866-ban az USA argentínai, egy évvel később pedig uruguayi nagykövete is lett, amely tisztségei idején fontos diplomáciai sikereket ért el a „hármas szövetség háborúja” néven ismert Dél-Amerikai fegyveres konfliktus rendezésében.

Forrás: http://www.asbothkeszthely.hu/

További híreink

A „rendőri live-okról”, és ami mögötte van

Kemény János

Ötvenezer osztrák tüntetett a kötelező oltás ellen Bécsben

Faragó Dániel

Ez a férfi rongálta meg a székesfehérvári lovasszobrot

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben