1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Lengyelország nem Németország rovására akarja növelni az amerikai katonai kontingenst

Lengyelország nem Németország rovására akarja az amerikai katonai kontingens növelését elérni – közölte hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a balti BNS hírügynökségnek nyilatkozva.

“Ezt a célt nem a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens csökkentése révén akarjuk elérni” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő Heiko Maas német külügyminiszter keddi varsói látogatásának küszöbén.

A The Wall Street Journal című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök mintegy 9500 fővel csökkentené a Németországban állomásozó, jelenleg 34 500 fős katonai kontingenst. A Der Spiegel német hetilap pedig 5000 és 15 000 közé tette az idén őszig kivonandó amerikai katonák számát.
A Fehér Ház, illetve a Pentagon egyelőre hivatalosan nem erősítette meg ezt az értesülést, ugyanakkor a berlini vezetés az elképzelésről már tájékoztatást kapott – írta a dpa német hírügynökség.

Végleges döntés azonban még nem született az ügyben.

Az amerikai csapatcsökkentési tervek felmerülését követően Morawiecki a múlt héten egy lengyel rádió műsorában reményét fejezte ki, hogy a Németországból kivont katonák egy részét Lengyelországba vezényelhetik át, ami szerinte megerősítené a NATO keleti szárnyát és szavatolná ezzel egész Európa biztonságát.
Jacek Czaputowicz külügyminiszter hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette: a balti országokkal azon a közös állásponton vannak, hogy az amerikai csapatok európai jelenléte növeli a NATO elrettentő és védelmi képességeit.

“Mindez azt jelenti, hogy véleményünk szerint nem szolgálja biztonságunkat a Németországban állomásoztatott amerikai csapatok csökkentéséről szóló döntés”

– hangsúlyozta Czaputowicz balti hivatali partnerével tartott megbeszélése nyomán.
Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban.

MTI

További híreink

A lengyel NATO-nagykövet beismerte: Üresek a fegyverraktárak Ukrajna támogatása miatt

Magyar Jelen

Moszkva példátlannak nevezte, hogy a lengyelek nem engedik be Lavrovot az EBESZ lódzi ülésére

Magyar Jelen

Alapjövedelmet kapnak a traszneműek San Franciscóban

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben