22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Lengyelországban is lecsapott a Facebook – Robert Winnickiék szövetségét gondolják veszélyesnek

A facebook elérhetetlenné tette a lengyel nemzeti radikális Konföderáció pártszövetség oldalát. Az oldalt a COVID-19 közösségi irányelveinek többszöri megsértésére és gyűlöletbeszédre hivatkozva távolította el a techóriás. A hírt a pártszövetség a twitteren is több mint 100 ezer követővel rendelkező oldalán tette közzé.
Adam Andruszkiewicz digitalizációért felelős államtitkár a kormány nevében elítélte a Facebook döntését. Mint mondja: “A szólásszabadság a lengyel demokrácia alapja.”
A párt csupán 11 képviselővel bír a Lengyel Szejm-ben, az online térben ők a legerősebbek. Most letiltott oldaluk 670 ezer követővel rendelkezett, kétszer többel, mint a kormányzó Jog és Igazságosság párté.
A párt egyébként a fiatalok körében már a legnépszerűbb.
A szövetség egyik vezető személyisége, a Nemzeti Mozgalom elnöke az a Robert Winnicki, aki a tavalyi évben a Corvin-közben szólalt fel a Mi Hazánk rendezvényén, baráti támogatásáról biztosítva a nemzeti oldalt.
Mint ismeretes, a ma már Meta néven működő Facebook Magyarországon is folyamatosan beleavatkozik a politikába.
Az EP választások előtt a Mi Hazánk listavezetőjének több mint 200 ezer követővel rendelkező oldalát tiltották le,
2020 végén pedig a párt központi oldalát. A Mi Hazánk elnöke perre vitte az ügyet, amelynek nemrég volt az első tárgyalása.
Érdekesség, de Lengyelországban a kormányzó párt is szolidaritást vállal az ellenzékével. A Facebook önkényes tiltását nemzeti szuveneritási kérdésként és beavatkozási kísérletként kezelik. Az ottani törvényhozás már dolgozik a megfelelő szabályozás kialakításán.
A közösségi hírportál azzal indokolta a szélsőjobboldalinak mondott és neoliberális kispártokból álló, a lengyel parlamentben képviselt Konföderáció fiókjának eltávolítását, hogy szerinte a tömörülés megsértette a Facebook gyűlöletbeszédről szóló szabályait, valamint dezinformációt terjesztett a Covid-19 és a védőoltások témájában,
a valóság ezzel szemben inkább az, hogy a párt nem fogadja el kritika nélkül az oltások beadását.
A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett nyilatkozat szerint a Facebook lépése korlátozza a Lengyelországban törvényesen működő tömörülés működési lehetőségeit a világhálón – teszi hozzá az MTI.

További híreink

A pécsiek többsége nem kér a Pride-ból – A Mi Hazánk ellentüntetést szervez

Faragó Dániel

Aki akarta már beoltatta magát – csökken az oltási kedv Magyarországon

Faragó Dániel

Technikai KO – megduplázták a napi bejelentés árát a mezőgazdaságban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen