0.5 C
Budapest
2021. január 26., kedd
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Levonták a magyar, a székely és Gyergyóremete zászlaját is

A gyergyóremetei községháza elől levonták a magyar, a székely és Gyergyóremete szimbólumait, írja több erdélyi oldal mellett szekelyhon.ro.

A magyar és a székely zászló, valamint a község lobogójának levételére végleges bírósági ítélet kötelezte az önkormányzatot.

A községháza megépülése óta ott lobogó zászlókat a bukaresti ítélőtábla végleges döntése nyomán kellett eltávolítani.

Laczkó Albert Elemér polgármester beszédében rámutatott, sorrendben elöl volt a román zászló, jelezve, hogy tisztelik az országot, majd az Európai Unió zászlója, azé a gazdasági és politikai közösségé, amihez az ország tartozik, harmadik a piros-fehér-zöld, vagyis a magyar nemzeti és egyben Magyarország hivatalos zászlója, negyedik a székely zászló és ötödik a közösség, Gyergyóremete zászlója.

„Nem értünk egyet az ítélettel és diszkriminatívnak érezzük a közösségünkkel szemben, de az ítéletet végre kell hajtani. Felkészültünk arra is, hogy az épületről a Községháza feliratot is el kell hamarosan távolítani, hogy a helyi Képes vagyok című lapot románul is ki kell adni, és a község honlapját is románosítani kell.”

Nemzetközi fórumokra terelik az ügyet

Az esetről tájékoztatják a hazai és nemzetközi érdekvédelmi fórumokat, jogorvoslatot keresve.

A polgármester kérte azokat, akik az eseményről majd jelentést írnak a különböző „szolgálatoknak”, hogy írják meg, Gyergyóremetén az ország törvényeit tisztelő, nyugodt, dolgos, összetartó, bátor közösség él, élni akar identitásában, magyarként és székelyként.

Kapcsolódó híreink

Magyar óvodában és elemi iskolában tanulhatnak az apróságok a kárpátaljai Bakoson

Varga Lilla

Több száz migránst gyűjtöttek össze és szállítottak el Délvidéken

Varga Lilla

A “málenkij robot” áldozataira emlékeztek a kárpátaljai Beregsomban

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben