1.9 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Külföld

Libanonnak eddig 43 milliárd dollárba került a polgárháború

A szíriai polgárháború mintegy 43 milliárd dollárba került Libanonnak – jelentette ki Michel Aoun libanoni elnök szerdán, Ján Kubissal, az ENSZ libanoni koordinátorával folytatott megbeszélései során Bejrútban.

Az elnöki palota közleménye szerint Bejrút 2018-ig mintegy 25 milliárd dollárt költött a Libanonba menekült szíriaiakra. Libanon további 18 milliárd dollártól esett el a Szíriával közös határ lezárása miatt, amelyen át korábban jelentős kereskedelmet bonyolított a többi arab országgal.
Michel Aoun figyelmeztetett arra, hogy a Libanonnak szánt nemzetközi segély megállapítása során ezeket a pénzügyi veszteségeket mindenképpen szem előtt kell tartani.
Libanon történelmének legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válságát éli át. A korrupció és a megszorítások miatt októberben kirobbant tüntetéseknek a koronavírus-járvány miatt egy időre vége szakadt, ám az emberek április végén ismét az utcára mentek. Az ország államadósságának aránya az egyik legnagyobb a világon, a GDP (bruttó hazai termék) körülbelül 150 százalékának felel meg.
Libanon csaknem kétmillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszik ki. Bejrút többször hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát.

MTI

További híreink

Fekete István Szabadegyetem: A betiltott Trianon-filmről (teljes előadás)

Faragó Dániel

Bajnokok Ligája – Megérkezett Barcelonába a Ferencváros

Kemény János

Megszavazta az ausztrál parlament az új médiatörvényt a Facebokkal történt vita lezárása után

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben