28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

Liberális abortusztörvény és azonos neműek házassága: Észak-Írország is „haladó” lesz

Nem számít bűncselekménynek keddtől az abortusz Észak-Írországban, és a jövő év elejétől az azonos neműek házassága elől is elhárulnak a jogi akadályok.

„A mai egy hihetetlenül sötét nap Észak-Írország számára, részben a meg nem született gyermekeknek, és mindenkinek, akiknek fontos az élethez való jog” – írta hétfőn a Right To Life UK a Facebookon. Az oldal által létrehozott profilkép-keretet rengetegen használják itthon is arra, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az Észak-Írországban ma életbelépő új abortusz-szabályozással kapcsolatban.

Az új törvény értelmében a terhesség 28. hetéig (ez a hetedik hónap!) is lehet kérni az abortusz elvégzését,

legalizáslásra került a nem és a fogyatékosság szempontjából szelektíve végezhető abortusz, beleértve a a nyúlszájjal, lábdeformációval, Down-szindrómával vagy más betegséggel, illetve fogyatékossággal születendő gyermekek abortálását – írja a Right To Life UK.

A régóta vitatott és meglehetősen érzékeny témákban a londoni parlament döntött még júliusban azért, hogy jogharmonizáció legyen az Egyesült Királyság többi részével (Angliában, Walesben és Skóciában már 2014-ben elfogadták) – írja az Euronews. A törvényt rengetegen ellenezték Észak-Írországban.

Némi esély mutatkozott rá, hogy nem vezetik be ezt a radikális jogszabályt, amikor pénteken bejelentették, hogy hétfőn ülésezni fog a Stormont. A hétvégén azonban világossá vált, hogy az ír republikánus párt (Sinn Fein) nem hajlandó összeállni az unionistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a Westminster abortusztörvényét Észak-Írországban. Ennek ellenére a Demokrata Unionista Párt tett egy utolsó kísérletet: benyújtotta a 2019. évi A születendő gyermek védelméről szóló törvényjavaslatot még éjfél előtt történő bevezetésre és elfogadásra – ez megállította volna a törvénymódosítást. A Stormont hivatalban levő szóvivõje, Robin Newton azonban úgy döntött, hogy a törvényjavaslatot a Közgyűlés nem tudja megvizsgálni, amíg új elnököt nem választanak. Az egyetlen nacionalista csoportosulás, amely részt vett az ülésen, az ír Szociáldemokrata és Munkáspárt, bár a szavazataira szükség lett volna, elutasította a részvételt az elnök megválasztásában, és – annak ellenére, hogy önmagát életbarát pártnak nevezi – kivonult az ülésről. Így lehetetlenné vált a törvény elfogadása.

Az Amnesty International kampányfőnöke elégedett; „ezzel véget ért az egyenlőtlenség és a diszkrimináció az azonos nemű párok, valamint az abortusz-tilalom miatt szenvedő nők számára” – nyilatkozta.

A Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselője, Arlene Foster más véleményen van: „Ez egy nagyon szomorú nap. Tudom, hogy sokan ma ünnepelni készülnek, De azt üzenem nekik; gondoljanak azokra, akik szomorúak, mert úgy érzik, ez sérti az emberi méltóságot és az emberi életet”.

Ír Katolikus Püspöki Konferencia állásfoglalása szerint az abortusz nem más, mint brutális megsértése az élet értékes ajándékának. Az élethez való jogot nem törvény erejéből, vagy egy kormány garanciájából származik.

Bármely emberi törvény, amely eltörli az élethez való jogot, jogtalan törvény, és mindenkinek, minden választónak, minden politikai képviselőnek el kell utasítania.

A katolikus politikusok számára ez nemcsak az emberi élethez való jogvédelmének kérdése, hanem a katolikus hit alapvető kérdése is.

Következetesen mondtuk, hogy az anya és születendő gyermekének egyenlő joga a szeretethez és az élethez olyan alapja egyetemes közjónak minden társadalomban, hogy a polgárok megérdemlik a teljes körű részvételt az azt irányító jogszabályokról szóló demokratikus vitában.”

(Mandiner.hu, EuroNews, Citizens GO)

További híreink

Muszlim skót kocka készült Skóciában

Avar Álmos

Spanyolországban alapjövedelem igényelhető június közepétől

Dunai Tibor

Dróntámadás egy orosz bázis ellen

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben