2.1 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt Kultúra

Liberális blokád a színművészetin

A hallgatók szerint kizárólag ők döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.

A diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől – közölte az ATV Start című műsorában Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó, illetve Szurdi Panni, egy színműs hallgató, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetről beszéltek. Mindezt azután, hogy hétfő este több száz fős demonstráción a hallgatók barikádot állítottak az épület bejárata elé. Véleményük szerint ugyanis a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől. Mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

Németh Gábor továbbá azt is elmondta, hogy azért sem jöhetett létre az egyeztetés, mert ők például először az ATV egyik kérdéséből hallottak arról, hogy a kinevezett kuratóriumi elnök, Vidnyánszky Attila már tud egy minisztériumi megbeszélésről. A kancellárt és Upor Lászlót hívták, de azt sem tudták, hogy ott lesznek a kurátorok, és azt sem tudták, konkrétan miről beszéltek volna. Az egyetem alapvetően a sajtóból értesült az alapvető kérdésekről.

A modellváltás terveinek megismerésére pedig elég sok idejük volt, de Németh szerint fontos kiemelni, hogy egy új campus ötlete már tíz éve is felmerült, folyamatosan volt róla szó, nem a modellváltás kéne lehetővé tegye a fejlesztést. Ami pedig a nemzetközi oktatás kérdését illeti, most is zajlik ilyesmi az SZFE-n, és csak pénzkérdés, hogy milyen színvonalú nemzetközi szaktekintélyeket tudnak meghívni.

Ismert, miután nyilvánosságra került az SZFE-t működtető alapítvány kuratóriumának névsora, a baloldal a „kultúra védelmében” azonnal támadásba lendült. Minden háborgó közül kiemelkedett Gyurcsány Ferenc, aki közösségi oldalán azt írta: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek”.
Mindezek után hétfőn lemondtak az egyetem vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” – állították az SZFE rektorhelyettesei.
Mint fogalmaztak, tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, keddi hatállyal kénytelen lemondani vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja
Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

ATV/Mandiner/MTI

Fotó: Blikk.hu

További híreink

Toroczkai László is elkapta a koronavírust

Irányi Dániel

Karácsony Gergely nyert Budapesten

Kemény János

A TOP10 legveszélyesebb kereszteződés átépítését kezdeményezi évente a Mi Hazánk

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben