24.3 C
Budapest
2022. augusztus 8., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Lövések dördültek egy koppenhágai bevásárlóközpontban, legalább hárman meghaltak

Három halálos áldozata van a koppenhágai bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek, két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. Két dán és egy svéd sérült pedig kritikus állapotban van, közölte a koppenhágai rendőrség – derül ki a BBC beszámolójából. 

A lövöldözésre a skandináv régió egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Koppenhága belvárosától 5 km-re fekvő Field’s-ben került sor vasárnap helyi idő szerint este fél 6 körül.

Fotó: AP

A rendőrök őrizetbe vettek egy 22 éves dán állampolgárt, akinél fegyvert és lőszereket is találtak. A koppenhágai rendőrség sokatmondóan annyit közölt:

A férfit ismerte a rendőrség. Egyelőre a terrorcselekményt sem lehet kizárni.

Egy naiv dán a BBC-nek arról mesélt, mikor belépett az áruházba, hallotta a dörrenéseket, ám nem akarta elhinni, hogy valódi lövéseket hall. Mint mondta,

az ilyesmit elképzelhetetlennek tartotta egy olyan országban, mint Dánia.

Akkor döbbent rá a helyzet komolyságára, amikor sikoltozó és zokogó embereket látott kirohanni az épületből. Egy másik szemtanú három-négy lövésről számolt be.

Fotó: AP

Fotó: AP

Frissítés: csak mentálisan sérült szegény

A koppenhágai rendőrség állítása szerint „nem találtak terrorizmusra utaló bizonyítékokat”. Ezt egyébként azzal indokolták, hogy nincs jele annak, hogy másokkal együtt dolgozott volna a merénylő. Illetve hozzátették: az áldozatait véletlenszerűen válogatta ki, nem motiválta azok neme, és egyéb tulajdonságai. (Ez nem általános jellemző a legtöbb merénylet esetében? – a szerk.)

A rendőrség mindenesetre ebből azt a következtetést vonta le, hogy

nem terrorista az illető, hanem egy mentális zavarokkal küszködő magányos lövöldöző.

Nem ez az első eset

Néhány évvel ezelőtt már megtapasztalhatták a koppenhágaiak az „újdánokkal” való együttélés mennyivel „színesebbé” teszi az életet. Akkor egy kávézóban ölt meg két embert a – a média által – „22 éves dán születésű”-nek nevezett Omar Abdel Hamid El-Hussein. Az esemény is szimbolikus, hiszen a szóban forgó kávézóban az egybegyűltek éppen a “szólásszabadságot” ünnepelték, szerintük ugyanis Dánia egy olyan ország, ahol az ember szabadon kimondhatja, amit gondol. Az eseményen olyanok is részt vettek, akik korábban Mohamedet gúnyolták, s emiatt célkeresztbe kerültek.

El-Hussein, egyébként a mostani támadóhoz hasonlóan, szintén „ismert volt a rendőrség előtt”. Korábban alig két évet kapott egy tizenéves megkéseléséért. Két héttel a merénylet előtt szabadult.

További híreink

Szabadi István lesz a Mi Hazánk jelöltje a kiskunhalasi térségben

Faragó Dániel

Észak-Korea: “koronavírus-prevenció” jegyében kivégeztek két embert, és betiltották a halászatot

Irányi Dániel

Macron a határok nélküli Európa összeomlásától és a nacionalizmustól fél

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben