17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Lukasenka kész meghívni az ellenzéket a fehérorosz össznépi gyűlésre

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő csütörtökön bejelentette, hogy kész meghívni az ellenzéket a fehérorosz össznépi gyűlésre, írja az MTI.

Mint mondta, az össznépi gyűlés küldötteit már megválasztották, de meghívják az ország nevében szót kérő politikai ellenzék képviselőit is, mert “nincs mit rejtegetniük”.

Lukasenka szerint az ellenzék bojkottja és bírálatai ellenére az össznépi gyűlés mindig is a párbeszéd színtere és az égető problémák megoldásának hatékony eszköze volt.

Fehéroroszországban 2021. február 11-12-én tartják a hatodik össznépi gyűlést mintegy 2700 résztvevővel. Ezt a gyűlést ötévenként hívják össze, hogy politikai és gazdasági kérdésekben döntéseket hozzon. Rendszerint a rezsim és társadalmi szervezetek, állami vállalatok képviselői vesznek részt rajta.
Korábban Lukasenka az augusztus 9-i elnökválasztáshoz kapcsolódó tiltakozások nyomán szükségesnek nevezte a fehérorosz alkotmány megváltoztatását, megjegyezve, hogy kész osztozni az elnöki jogkörökön más hatalmi ágakkal. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a tervezett össznépi gyűlésnek jelentős szerepe lesz az ország jövőjének megvitatásában. Lukasenka egyben kijelentette, hogy az össznépi gyűlés nem fog alkotmánymódosításról határozatot hozni, mivel annak sorsáról népszavazáson fognak dönteni.

A fehérorosz parlament alsóháza október elején már elkezdte a javaslatok befogadását az alkotmány módosításához.

Az ellenzék azonban elzárkózott attól, hogy megvitassa ezt a kormányzattal. Helyette továbbra is új elnökválasztást követel, mert az augusztusi választást szerinte a hatalom elcsalta.

További híreink

Drasztikusan emelkedik a bűnözés Franciaországban

Irányi Dániel

Fehérorosz elnökválasztás: több tucat újságírót vettek őrizetbe a tüntetések kezdete óta

Szabó Norbert

Lemondanak egyhavi bérükről a politikusok Szingapúrban az egészségügyi dolgozók javára

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen