3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Árpád-házi Szent Erzsébetet ünnepeljük

A középkor egyik legismertebb és leginkább szerethető szentjére, Szent Erzsébetre emlékezünk a mai napon. Sárospatakon született, II. András magyar király (Aranybulla, 1222) és Gertrúd királyné gyermekeként. Már egészen fiatalon – négy évesen – a türingiai grófhoz, Lajoshoz adták feleségül, és Wartburg várában, német környezetben nevelkedett. Férje, aki hét évvel volt idősebb Erzsébetnél, igazán megszerette és három közös gyermekük is született.

A magyar királylány vallásos buzgósága hamar magára vonta az udvar figyelmét. Különcnek tartották Isten iránti elkötelezettsége és a szegények megsegítése miatt. Zarándokházat, ispotályt épített és ő maga is ápolta az elesetteket.

Egy monda szerint egyik alkalommal, amikor Lajos távol volt a palotától Erzsébet a zsúfolásig megtelt ispotályból egy beteget Lajos ágyába fektetett le. Az udvar népe megbotránkozott a cselekedeten és elárulták Lajosnak a történteket, aki felbőszülve ment a hálószobája felé, és amikor az ágyához ért látta, hogy nem akárki foglalta el a helyét, hanem maga Jézus Krisztus.

A koldus bőrébe bújt Messiás a legelőkelőbb helyet kapta: a király ágyát és Erzsébet odafigyelését. Lajos ezen esemény után még inkább ragaszkodott feleségéhez és támogatta karitatív cselekedeteit.

Lajos váratlan halála után Erzsébetre nehéz időszak várt. Gyermekeivel elhagyta a várat és városról városra járva szolgált a betegek között. Később Marburgba költözött és belépett a ferences kolostorba 1228-ban. Mindössze 24 éves volt, amikor 1231-ben elhunyt. Már életében legendák övezték, és szentként tisztelték. Az egyház igen csak korán, már 1235-ben a szentek közé iktatta Erzsébetet.

Az Erzsébethez fűződő egyik legismertebb történet az úgynevezett rózsacsoda.

Egy alkalommal kötényében kenyeret vitt a szegényeknek. Férje megállította, megkérdezte, mit visz benne. Erzsébet azt felelte, hogy rózsát, s amikor megmutatta kötényét, valóban rózsák voltak benne. E történet alapján az ábrázolásokon a rózsák váltak Szent Erzsébet legfőbb ikonográfiai attribútumává.

(vasarnap.hu)

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Macronnál járt Elon Musk egyeztetni a szólásszabadság fontosságáról

Faragó Dániel

Az apák nélküli családpolitika kudarca – avagy mit tehetne a kormány és mit tesz az ellenzék?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben