1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Hírek

Magyar Orvosi Kamara: Büntetni kellene a hálapénzt

A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt.

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt – fogalmaz a Magyar Orvosi Kamara.

A javaslat része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. A javaslat szerint az eddig alkalmazott „elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe”.

A hálapénz eltörlésének megoldásaként a Magyar Orvosi Kamara „a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést” fogalmaz meg, amely „képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést”.

További híreink

Megszűntethetik a háziorvosi ügyeletet – Balatonbogláron, Kecelen, Szigetszentmiklóson és további 100 településen

Faragó Dániel

Letöltendő börtön helyett elnöki kegyelmet kapott a jogerősen elítélt polgármester

Irányi Dániel

“Kedves pácienseink!” – szülési moratórium van érvényben a Szent Imre kórházban erre a hétvégére

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben