13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Magyar óvodában és elemi iskolában tanulhatnak az apróságok a kárpátaljai Bakoson

Megnyitotta kapuit a magyar tannyelvű elemi iskola és óvoda Bakoson szeptember 9-én. Az ünnepélyes és a kisgyerekek boldogságától teli eseményről beszámolt a karpatalja.ma hírportál.

Bakos a járási központtól mintegy 40 km-re található. A lakosság 49%-a vallja magyarnak magát. A településen a KMPSZ által szervezett vasárnapi iskolán kívül eddig nem volt más lehetőség magyar nyelven tanulni. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében sikerült megvásárolni az épületet 2018-ban, melyet a külső és belső felújítás során óvodai és iskolai célokra alakítottak át. A beruházás teljes értéke a berendezésekkel, játszótérrel és a pavilonokkal együtt 6 995 400 hrivnya volt.

A rendezvényen Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja köszöntötte a jelenlévőket.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke elmondta, hogy bár száz évet kellett várni, most ismét magyar nyelven tanulhatnak az itt élők. Ez a tanintézmény helyet adhat a magyar közösség rendezvényeinek, szakköreinek. Majd gratulált annak a két kitartó és bátor elsősnek és szüleiknek, akik mertek és jelentkeztek első osztályba, hogy idén már ott kezdjék meg tanulmányaikat.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke örömét fejezte ki, hogy ismét felépülhetett egy újabb magyar tannyelvű oktatási intézmény. Megköszönte a helyieknek, hogy annyi éven át küzdöttek és nem adták fel a reményt, hogy valaha magyar nyelven folyjon az oktatás a településen. Majd sok sikert és jó tanulást kívánt a kisdiákoknak.

Ruscsák Vaszil polgármester elmondta, hogy a település költségvetéséből sosem jutott volna pénz egy ilyen épület felújítására. Hálás köszönetet mondott a támogatóknak a magyar óvoda és elemi iskola létrehozásáért.

Szanyi János, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke mélységesen meghatódott. Több évnyi küzdelem után vált valóra álma, hogy ismét magyarul tanulhatnak Bakoson. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a vállalkozóknak és mindenkinek, aki hozzájárult, hogy megnyíljon a tanintézmény.

A megnyitó végén Orosz Zsolt tiszteletes Isten áldását kérte az új tanévre, diákjai és pedagógusai életére.

(Forrás és fotó: karpatalja.ma)

További híreink

Hóemberek “szurkoltak” a Sepsi OSK csapatának

Varga Lilla

Mi Hazánk: Székelyföld is megérdemelné az autonómiát!

Faragó Dániel

Megőrizte politikai súlyát az RMDSZ a bukaresti parlamentben

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben