14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

Már 17 éve “tartják szárazon a puskaport” – Petrás Jánossal, a Kárpátia énekesével beszélgettünk

Petrás Jánost nem kell külön bemutatnunk, a Kárpátia már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb nemzeti rockegyüttes szerte a Kárpát-medencében, hiszen már 17 éve “szárazon tartják a puskaport” (utalván ezzel egyik albumok címére), de most szorgos teendői között sikerült mikrofonvégre kapnunk a zenekar frontemberét.

– Hogyan értékeled személy szerint és a Kárpátia zenekar az elmúlt, 2019-es évet, és mi várható 2020-ban?

A kétezer tizenkilences évben három lemez is megjelent. Az első áprilisban: a Kárpátia – Egyenes gerinccel című lemeze, majd a második májusban: Szíjártó Zsolt Szóló albuma, és a harmadik augusztusban a Kárpátia – Bujdosók II. című népzenei átdolgozása.

– Ilyenkor felmerülhet a kérdés, marad egyáltalán idő a koncertezésre?

Természetesen. Nyolcvan koncert országszerte, és ezáltal számtalan pozitív hatás. Idén ugyan ez a terv, három hanghordozó, és ugyanennyi koncert!

– Mit lehet tudni az új albumokról?

Februárban jelenik meg a Kárpátia – 1920 című lemeze, amin tíz régi, de általunk még nem feldolgozott irredenta dal lesz hallható: Lesz, lesz, lesz – Erdély induló – Az estharang – Fenyő, fenyő, stb. Nyárra tervezzük Bäck Zoli szóló albumát, ami szinte már csak keverésre vár, és az év harmadik harmadában saját, friss gondolattokkal, dalokkal készülünk. Szóval folyamatos a kreatív műhelymunka.

– Ha már a koncertekről szó esett az imént. Hogy veszed észre, a koncertjeiteken a közönség a régi, vagy inkább az új dalokat kedveli, vagy nincs különbség?

A tapasztalat az, hogy akármelyik nótába belekezdünk, azt velünk éneklik, és ez számunkra nagyon fontos visszacsatolás, mind a régebbi, mind a legfrissebb dalok kapcsán. Természetes, hogy mindenkinek van egy, vagy több kedvenc dala a zenekartól, és ha pont az nincs műsoron, akkor van némi zsörtölődés, de túléljük.

– És ugyebár nem csak koncerteken hallgatnak titeket. Azt gondolom, a Kárpátia ismeretség és hallgatottság tekintetében mainstreamnek tekinthető, a rádióban mégsem hallunk titeket… költői kérdés, mi az oka?

Ezt a kérdést kb. tizenhét éve teszik fel, és tizenhét éve csak azt tudom mondani, hogy erről a rádiók műsorszerkesztőit kell megkérdezni.

– Ha lesz alkalmunk meg is tesszük, de térjünk rá a politikára. Szűk egy évvel ezelőtt kaptatok hideget-meleget az Egyszerűen senkik vagytok c. dalotokért, most így, ennyi idő elteltével is helyesnek tartjátok a szám megírását?

Gondolom így egy év elteltével mindenki ráeszmélt a dal igazságtartalmára, persze a klipben érintettek, és kutyáik rögtön nekünk estek, mert akkor még kellemetlennek tartották a szivárványkoalíció létezését, nem úgy mint ma. Tehát az idő minket igazolt. Akinek van füle hallhatja, akinek van szeme láthatja: a hungarofóbia mára már nem titkolt, sőt, természetes bevett forma lett ezeknél a hazaáruló pártoknál, és a média holdudvaruk is ezt a retorikát erősíti. A nemzeti oldalon állóknak továbbra is közös érdeke, hogy az árulókat megnevezze, és kivesse a soraiból.

– További jó munkát kívánunk!

További híreink

Mi Hazánk Ifjai: Mindnyájunknak el kell menni!

Faragó Dániel

Deák téri gyilkosság: így jártak, ez az utca törvénye – állítja egy roma férfi, és a további békés megoldásokat is elveti

Kemény János

Marihuána-ültetvények miatt száradnak ki a folyók az Egyesült Államokban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben