10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
HírekKülföldTudomány

Már a nemzetközi egyetemeken is diszkriminálják az orosz hallgatókat

Több beszámoló szerint a felvilágosult és haladó európai egyetemeken egyre nyíltabbak az orosz hallgatókkal szembeni durva ellenérzések, atrocitások, amelyeket az anyaországuk által vívott háború miatt kell elszenvedniük a diákoknak.

A február 24-e óta tartó orosz–ukrán háború miatt számos orosz fiatal döntött úgy, hogy európai egyetemeken folytatja tanulmányait, ám mint ahogyan a brüsszeli Politico riportja bemutatja egyre több orosz diák számol be oroszellenes atrocitásokról. Mindeközben Moszkva arra próbálja rávenni a külföldön tanulókat, hogy térjenek inkább haza, és otthon fejezzék be tanulmányaikat.

A lapnak egy 20 éves fiatal úgy fogalmazott:

Nem sokan tudják, hogy orosz vagyok, általában nem mondom meg, honnan származom.

Az Exeteri Egyetem névtelenül nyilatkozó tanulója szerint elég rosszat vagy jót mondani Oroszországról, és máris megbélyegezhetik. Mások szerint az oroszellenességhez hallgatólagosan sok egyetem asszisztál is.

Egy Szibériából származó és Lengyelországban tanuló ugyancsak 20 éves fiatal megdöbbenve konstatálta, hogy az egyik órán a professzor „megfelelő” válasznak minősítette az oroszellenességet.

Az észtországi Tartu Egyetem megtagadta az orosz hallgatók felvételét, mint később kiderült, az intézkedésre biztonsági okok miatt volt szükség.

Mihail Szuszlov, a Koppenhágai Egyetem docense szerint minden ilyen oroszellenes intézkedés kontraproduktív, mivel a kirekesztések révén a Kreml okkal vádolhatja a Nyugatot, hogy az oroszokat jogtalanul zárják ki az oktatásból.

Prágában mintegy 1500 orosz hallgató jár a Károly Egyetemre, amelynek rektorhelyettese, Markéta Martínková, korábban világossá tette, hogy intézetük nem tolerál semmiféle ruszofóbiát. Az orosz oktatási minisztérium természetesen nem hagyta szó nélkül az oroszellenes megnyilvánulásokat, és a legjobb orosz egyetemekre, automatikus felvétellel csalogatja haza külföldről a diákokat.

Nem az oktatás az egyetlen terület, ahol olyan embereket diszkriminálnak, akiknek nincs közük az Ukrajnában zajló eseményekhez. A korábban a diszkrécióról híres nemzetközi bankok több orosz üzletember számláját is zárolták, több európai ország színházaiban pedig levették az orosz szerzők műveiből készült darabokat a műsorlistáról.

(index nyomán, nyitókép: Tartu University)

További híreink

A MOB kényszerítette visszalépésre a magyar olimpikont, mert nem oltatja be magát

Faragó Dániel

Egy videó segítségével lett meg a két éve eltűnt indiai férfi

Kiss Albert

Búza- és árpaföldeket égettek fel a szíriai kormányellenes felkelők

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben