23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Marihuána-ültetvények miatt száradnak ki a folyók az Egyesült Államokban

Miközben világunk vízkészlete drasztikusan apad, az aszályok súlytotta Egyesült Államok nyugati államaiban gombamód szaporodnak az illegális marihuána-ültetvények. A hatalmas vízigényű növény miatt a környező folyók gyakorlatilag teljesen kiszáradtak, a farmerek pedig lassan teljesen tönkremennek, hiszen víz nélkül aligha tudnak termelni.

Tavaly tavasszal több illegális marihuána-termesztő jelent meg Oregonban, minek eredményeképp a környéken található Deer Creek folyó teljesen kiszáradt. Az ültetvényesek mind a patakból, mind a közeli víztározókból egyszerűen elszívták a vizet.

Az Egyesült Államok nyugati részén a kisvárosoktól kezdve a rejtett erdei illegális telepig a marihuánatermesztők ellenőrizetlen mennyiségben lopják el a vizet.

Semmit nem ért a legalizálás

Hiába legalizálták az államok egymás után a marihuána termesztést, ez – a liberális propagandával ellentétben – egyáltalán nem szorította vissza az illegális termesztőket. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) Cannabis Research Center által végzett kutatás szerint még mindig jóval több az illegális, mint a legális ültetvény.

“Mivel a kannabisz vízigényének csúcspontja a száraz évszakban van, amikor a patakok vízhozama a legalacsonyabb, még a kis vízkivételek is kiszáríthatják a patakokat, és károsíthatják a vízi növényeket és állatokat”

– írja a tanulmány.

A rendőrség tehetetlen

A hatóságok razziákkal próbáltak úrrá lenni a helyzeten, sikertelenül. A kaliforniai Siskiyou megye önkormányzata pedig egy erőtlen próbálkozás keretében megtiltotta, hogy a 100 gallont vagy annál több vizet szállító teherautók használhassák a száraz területekre vezető utakat,

ahol mintegy 2000 illegális marihuánatermesztő-üzem állítólag több millió gallon vizet használ el naponta.

A megyei rendelet szerint az illegális ültetvényesek “kimerítik az értékes felszín alatti és felszíni vízkészleteket”, és veszélyeztetik a mezőgazdasági, rekreációs és lakossági vízhasználatot.

Ilyenkor persze felmerül a kérdés, ha tudnak a 2000 illegális telep hollétéről, akkor miért nem számolták még fel a hatóságok? Bár a liberálisok bűn elleni harca kissé eltér a megszokottól:

San Francisco pénzt ad az embereknek, ha nem lövik le egymást

A nyugati part vízkészleteit veszélyeztetik

Az illegális termesztőket az sem zavarja, hogy rövidtávú hasznukért cserébe gyakorlatilag tönkre teszik a nyugati part teljes ökoszisztémáját.

Tevékenységüknek köszönhetően ugyanis több patak a normálisnál jóval korábban kiszáradt, és a talajvízszint – a vízzel telített talaj és a telítetlen talaj közötti föld alatti határvonal – egyre mélyebbre kerül.

Oregonban az illegális termesztők miatt egymás után száradnak ki a folyók és a patakok. Ezzel párhuzamosan a Csendes-óceán északnyugati részén 1924 óta nem látott szárasság köszöntött be tavasszal.

Még vissza is élnek a legalizációval 

Egy 2018-as mezőgazdasági törvény országosan legalizálta a kendertermesztést. A törvény értelmében a kender THC-tartalma – a kannabisz kábító hatását adó vegyület – legfeljebb 0,3 százalék lehet a termesztett kendernövényekben. Ebből nem marihuána, hanem a növény rostjaiból kötél, ruházat, papír és más termékek készülhetnek.

Az illegális marihuána-termesztők ezt kihasználva telephelyeiket kendertermesztő-üzemnek álcázzák. Noha legálisan is termeszthetnének marihuánát, az engedélyek megszerzése túlságosan körülményes, a fű iránti kereslet pedig igen magas az USA-ban, így a legtöbben a könnyű pénzszerzés reményében illegálisan is belevágnak.

Fokozódik a feszültség

Miközben a (főként, ám nem kizárólag) városi liberális “értelmiség” és a fiatalság jó része élvezi a kenderfüstöt, a vidéki farmerek egyre elkeseredettebbek és dühösebbek. Az aszály és a marihuánafarmok miatt ugyanis már annyi víz sem marad nekik, ami a terményeikhez szükséges. A régi Amerikában egyszerűen lepuffantották volna azokat, akik önző céljaik, és saját meggazdagodásuk érdekében az ország élelmiszerellátását veszélyeztetik. Mostanra azonban nagyot fordult a világ, így nehezen elképzelhető, hogy bárki elejét veszi a folyamatnak, mielőtt az illegális marihuána-termesztők visszafordíthatatlan károkat okoznak.

AP nyomán – Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Ballagás Svédország második legnagyobb városában (videó)

Irányi Dániel

Kövér summa- határon túli magyarok támogatása helyett villa és verda lett az alapítványi pénzből

Faragó Dániel

Rusvai: a stressz és a háború egy újabb hullámot is berobbanthat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen