17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Tudomány

Mars-körüli pályára állt a kínai űrszonda

A Tianven-1 kínai űrszonda szerdán sikeresen Mars-körüli pályára állt, csaknem hét hónapos utazás után.

A Tianven-1 (Kérdések a mennynek) 3000N tolóerejű fékezőrakétáját pekingi idő szerint este 7óra 52 perckor indították be az űrszonda lelassítására – közölte a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA).

Az űrszondát, leszállóegységet és a marsjárót szállító űrhajó 15 perc alatt lassult le annyira, hogy a Mars gravitációja be tudja fogni, és elliptikus pályára álljon a vörös bolygó körül. Az orbitális pályán a legközelebb 400 kilométerre lesz a Mars felszínétől.

A Tianven-1-nek tíz földi napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a bolygót. Az űrszonda a Mars-körüli pályán elkezdi a bolygó tudományos megfigyelését kamerái és műszerei segítségével.

A Tianven-1 2020. július 23-án indult a Földről. 202 napig utazott az űrben, míg elérte a Marsot. Közben négy orbitális korrekciót és egy mélyűrbeli manővert hajtott végre. Útja során mintegy 475 millió kilométert tett meg, és mikor a Mars körüli orbitális pályát elérte, 192 millió kilométerre volt a Földtől.

A szondától érkező tudományos adatokat 10,7 perces késéssel fogja az észak-kínai Tiancsinben álló 70 méteres átmérőjű állítható rádióteleszkóp.

A Tianven-1 több orbitális korrekciót végez, mielőtt végleges Mars-körüli pályára áll. A szonda felderíti a potenciális landolási helyszíneket is, ahova leszállóegysége májusban vagy júniusban leszáll majd.

A leszállóegység egy 240 kilogramm súlyú marsjárót juttat a bolygó felszínére. A landolás hét percig tart majd, és helyszíne a Mars északi féltekéjének Utopia Planitia elnevezésű térsége lesz.

Sikeres landolás esetén a napelemekkel működő rover 90 napig végez kutatásokat a bolygó felszínén. Tanulmányozza a talajt és az ősi élet nyomait keresi, földradarjával a lehetséges föld alatti víz és jég nyomait kutatja.

A kínaiak először küldtek önálló űrszondát a Marshoz. 2011-ben az oroszokkal közösen indított szondájuk nem tudta elhagyni a Föld légkörét.

A kínai űrszonda egyike annak a három Mars-missziónak, amely februárban megkezdi munkáját a vörös bolygónál. Az Egyesült Arab Emírségek Amal (Remény) elnevezésű űrszondája kedden érkezett meg a Marshoz. A szonda orbitális pályára állt a bolygó körül, de nem fog landolni, hanem a magasból vizsgálja a bolygó légkörét és időjárási jelenségeit.

Az Egyesült Államok egytonnás Perseverance (Kitartás) elnevezésű űrszondája, a NASA eddigi legambiciózusabb Mars-missziója február 18-án éri el a bolygót, és nyomban landol is a sziklás Jezero-kráterben.

Előzmények

Bő fél év űrutazás után szerdán belép a Mars gravitációs vonzáskörébe és bolygó körüli pályára áll a Tienven-1 kínai űrhajó – adta hírül a dpa német hírügynökség kedden.

A tervek szerint az öttonnás, legénység nélküli űrjármű két-három hónap múlva kísérli meg a Marsra szállást.

Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a Marsra, Kína most fog először – ha sikerül az expedíció. A kínai űrhajó egy kis marsjárót is vitt magával kutatási célból.

(Forrás: MTI – Kép: Nature Astronomy)

További híreink

Több baktériumfertőzést hozhat a globális felmelegedés

Szabó Norbert

A Mars mintáit néhány év múlva már a Földön lehet vizsgálni

Szabó Norbert

Állítólag nincs kapcsolat a Pfizer koronavírus elleni vakcinája és a beoltások után jelentett halálesetek között

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen