35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Matolcsy szerint kudarc a kormány lakáspolitikája

Váratlan helyről kapott kritikát a kormány, ráadásul egy olyan területen, amire amúgy büszke is, a lakásépítések élénkítésére. Aki kritizál, nem más, mint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti bank elnöke.

Matolcsy a Növekedés.hu-n megjelent publicisztikájában azt írja, hogy

Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?

A jegybankelnök általában szuperlatívuszokban szokott nyilatkozni az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, amelyet 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszterként maga irányított. Most viszont erősen beleszállt a kormányba, amiért annak intézkedései az ingatlanpiacon leginkább ahhoz járultak hozzá, hogy az ingatlanárak az egekbe emelkedtek, és gerjesztik az inflációt.

A jegybankelnök szerint az első Orbán-kormány 2000-től még jó lakáspolitikát vitt, az állami támogatásokat osztó otthonteremtési programon keresztül ugyanis 44 ezer új lakás épült az országban. Ezt azonban a Medgyessy-kormány 2002-ben kivezette, az állami támogatás gerjesztette keresletet ezután leginkább a devizahitelek tudták ellátni, annak meg tudjuk, mi lett a vége.

Matolcsy itt érvelésében ugrik egy nagyot, egészen 2014-ig, ekkor indult ugyanis szerinte egy új lakáspolitikai ciklus, miután a kormány végképp kezelni tudta a devizahitel-válságot. Ahogy viszont írja, „az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett”: nem volt felelős állami gazdája, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett. Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel. Nem volt zöld, nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak, és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia).

Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló, jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett.

– írja az MNB elnöke, aki szerint mindezek miatt a lakáspolitika kudarca egyértelmű.

Matolcsy szerint kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról. „Javaslom, nyeljünk egyet, és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként” – írja.

(Index.hu nyomán)

További híreink

Újabb kormánypárti pedofil bukott le: nevelt lánya vádolja a volt fideszes alpolgármestert

Irányi Dániel

Győztes csapaton ne változtass

Faragó Dániel

Egy transzvesztita olvasott mesét a gyerekeknek egy amerikai templomban

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben