21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Még a lepattanón is összevesztek a bukott összefogás pártjai- leállt a budapesti közgyűlés

Ahogy országszerte, úgy Budapesten is időközi választások sora fogja megtörni a nyári uborkaszezont, hiszen konc nem maradhat parlagon, minden politikai pozíciót be kell tölteni, meg kell enni. Még a mócsingosát is.

Az országgyűlési választások után mindig jelentős számú időközi választás szokott lenni, de ezúttal még hozzáadódnak azok az időközik is, amelyeket normál esetben már április 3-a előtt ki kellett volna írni és meg kellett volna tartani, de a veszélyhelyzet miatt nem lehetett.

A fővárosban június 26-án négy egyéni választókerületben lesz időközi (önkormányzati) választás, a IV., V., VII. és a VIII. kerületben lemondás, valamint haláleset miatt, július 10-én a XVI. kerületben, és július 31-én a XXII. kerületben szintén lemondás miatt. Budapest közgyűlésében a balliberális tömb 2019-ben legalább akkora győzelmet aratott, mint amekkora vereséget 2022-ben az országgyűlésin elszenvedett. A baloldal többsége masszív,

a mandátumoknak politikai tétje nincs.

Mármint nem lenne, de az történt, hogy a Momentum és a DK nem tudott megegyezni, hogy a biztos győzelemmel kecsegtető helyeken ki indítson jelöltet. Rögtön érdemes hozzátenni, hogy a baloldali pártok által biztos baloldalinak tartott körzetek közül áprilisban a nagy többsége nemhogy nem biztos baloldali lett, hanem biztos kormánypárti.

Ez nem változtat azon a tényen, hogy a megsemmisítő vereség után sem okozott gondot, hogy a régi reflexeket felidézve ismét visszatérjenek a megannyi kétharmadot eredményező zsákmányorientált politizáláshoz. A végtermék pedig:

határozat -és döntésképtelen lett a Karácsony Gergely vezette szerdai közgyűlés.

Az ok nagyon egyszerű: a Momentum politikusai jelezték ,hogy blokkolni fogják a DK-s Bősz Anett alpolgármesterré választását válaszul arra, hogy az időköziken a DK nem a 2019-es megállapodásokat, hanem a legújabb eredményeket és az előválasztást venné alapul a jelöltállításnál.

A Momentum aztán jelezte, hogy magát a közgyűlést örömmel meg lehetne tartani mert épp a nagyon fontos roma gyakornoki programról szerettek volna dönteni. A DK erre már nem volt hajlandó, így végül ők is távol maradtak.

Karácsony Gergely nyilatkozatában elnézést kért a megjelent képviselőktől és kifejtette, hogy nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”. A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”.

A nyitóképen még az évekkel ezelőtti nagy egymásra találás pillanatai fedezhetők fel.

 

További híreink

Meghalt 3 beteg és 3970-re emelkedett a fertőzöttek száma

Szabó Norbert

Kémkedés és hazaárulás címén vádat emeltek egy orosz tudós ellen

Dunai Tibor

Újraindult a csalással vádolt volt szocialista politikus, Simon Gábor pere

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen