36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Még drágábban érkezhet az EU-ba a Pfizer-vakcina, mint azt korábban gondolták

Ismét emelte árait a Pfizer. Akár 23,20 euró is lehet egy dózis vakcina.

Noha korábban a bolgár miniszterelnök arról beszélt, 2021 végétől a Pfizer-BioNTech akár 19,5 eurót is elkérhet egy dózis vakcináért, jelen állás szerint az ár ennél is magasabb lehet. A német Die Welt ugyanis egy új szerződésről szerzett információkat, amit az Európai Bizottság készül kötni a fentebb említett céggel. E szerint

az EU hajlandó adagonként akár 23,2 euróért is lekötni összesen 900 millió adag Pfizer-vakcinát 2023-ig.

Cserébe a Pfizer megígérte, a szokásosnál gyorsabban szállítja le vakcináit.

A dokumentum megismert szövege szerint a Pfizer kötelezettséget vállalna az EU felé arra, hogy 2021 decemberétől 2023-ig 900 millió dózisnyit szállít le a BioNTech oltóanyagából, és a szállítmányokat folyamatosan alkalmassá teszi az újonnan felbukkanó vírusvariánsok kivédésére, és arra is, hogy gyermekeknek is be lehessen adni azokat. A szerződés ezen kívül a megrendelt összeg felett még további 900 millió adag Pfizerre is tartalmaz egy opciót, amivel az EU igény esetén élhet majd, ugyanezen a vásárlási feltételek mellett – írta meg az Azonnali.

Az új, szám szerint harmadik, szerződéstervezetet jövő héten tárják majd a tagállami kormányok elé. A németek egyébként nem emeltek kifogást a megemelkedett árakkal szemben. Ők a hatalmas áremelkedést a vakcinabeszerzés sürgősségével és hatékonyságának javításával magyarázták. Az is kiderült ebből, hogy a tagállami elosztási rendszerben Németország számára jutna ennek a beszerzésnek a 18,34 százaléka, bár az újság a többi tagállamra nézve nem közölt erről adatokat.

A lap megkereste az Európai Bizottságot is, pontosak-e az értesüléseik, ám az EB elhárította a kérdést, mondván a szerződésben (valamiért) kikötötték, a vételárokról a szerződő felek nem beszélhetnek. Annyit mindenesetre elismertek, a szerződés valóban elkészült, és tényleg jóval drágább lett a vakcina.

Érdekes az uniós sietség

Az amerikai kormány bejelentette, javasolni fogja a Kongresszusnak, hogy a vakcinákra vonatkozó szellemi tulajdoni szabályozást a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) függesszék fel a súlyos pandémiára hivatkozva, így az eddig kizárólag a Pfizer engedélyével gyártott vakcinák a közeli jövőben, akár az év végére is szabadon és ingyenesen hozzáférhető technológiák lehetnek a világ összes oltóanyaggyára számára.

Ennek fényében érthetetlen, hogy az Európai Unió – a tagállamok jóváhagyásával – miért köt éppen most egy ilyen túlárazott szerződést.

Hacsak nem megint befolyásos lobbisták állnak a háttérben, mint megannyi korábbi EU-s döntés mögött.

Magyarország a túlárazott beszerzésekben veri az EU-t

Noha az Orosz Külföldi Befektetési Alap állítása szerint az állami Gamaleja Intézetben fejlesztett

Szputnyik V ára sehol sem haladja meg a dózisonkénti 10 dollárt (8,29 euró), a magyar kormánynak mégis sikerült dózisonként 19,9 eurót fizetnie összesen egymillió adag orosz vakcináért.

Ezt ráadásul maga a kormány publikálta március 12-én. Ebből a dokumentumból többek között kiderült például, hogy

hazánk a Moderna vakcináit is dózisonként 29 eurórt vásárolta meg.

És még ez sem a jéghegy csúcsa, ugyanis miközben a kínai Sinopharm vakcináért Szenegál például 19,9 dollárt fizetett, addig a magyar kormány által megbízott Danubia Pharma Kft. nevű gyógyszer-nagykereskedő cég feltűnően drágán, 36 dollárért hozza Magyarországra a kínai vakcinát

További híreink

Rohamosan terjed a katolikusok elleni támadássorozat

Dunai Tibor

Különleges rendőri alakulat őrzi Minszkben az állami tévé és rádió székházát

Szabó Norbert

Zavarta az ugatás, ezért rálőtt a szomszéd kutyájára

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben