25.1 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Meghalt Konok Tamás festő- és szobrászművész

Életének 91. évében, péntek hajnalban meghalt Konok Tamás, a nemzet művésze, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész – közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia pénteken az MTI-vel.

Konok Tamás 1930-ban született Budapesten. Gyerekkorában zenésznek készült, 1945 és 1950 között a Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult hegedülni, de részben családi indíttatásra hamar a rajz és a festészet felé fordult. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát 1953-ban Bernáth Aurél tanítványaként.
Műveit számos nagy közgyűjteményben őrzik. Többek között a párizsi Bibliotheque Nationale-ban, a winterthuri Kunstmuseumban, a berni Musée des beaux-arts-ban, az Európai Parlamentben, a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeumban. Pályafutásáért 1988-ban Kossuth-díjjal, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, de Prima Primissima díjat is kapott.

További híreink

Mától szabadtéren is maszkot kell húzni

Faragó Dániel

Szlovákia újra teszteli a lakosságot, és szigorít a kijárási korlátozásokon

Varga Lilla

Európai szintű menhelyre gyűjtenek a szurkolók

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben