2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Hírek

Menjen vissza Afrikába! – bekiabálás miatt állt a bál a francia parlamentben

Rasszista bekiabálás miatt csütörtökön felfüggesztették a francia nemzetgyűlésben az azonnali kérdések óráját – sajnálkozik a BBC, szemlézte a Telex. 

Carlos Mertens Bilongo, a baloldali Engedetlen Franciaország kongói származású feketebőrű képviselője a kormányt kérdezte az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatban, és éppen az SOS Méditerranée nevű civil szervezet kérését tolmácsolva arra kérte a kormányt, hogy segítsen kikötőt találni az elmúlt napokban a tengerből kimentett 234 migránsnak, amikor a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés (Marine Le Pen pártja) padsoraiból Grégoire de Fournas az kiabálta be:

„Menjen vissza Afrikába!”

Vagy azt, hogy:

„Menjenek vissza Afrikába!”

A bekiabálás azért is nagy felháborodást keltett, mert nem volt egyértelmű, a szélsőjobboldali politikus személyesen – az egyébként Franciaországban született – Bilongonak címezte-e a megjegyzést (a francia nyelvben hallás alapján nem mindig dönthető el, hogy a beszélő egyes vagy többes számban beszél). Fournas később azt mondta, a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvő migránsokra utalt, a francia nyelvű Le Figaro beszámolója szerint azonban a bekiabálás a képviselőre vonatkozott, amit a lap szerint az ülésről készített leirat is megerősített.

A képviselők hangos tiltakozását követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”. Az MTI beszámolója szerint a vita berekesztése nagyon ritka a francia alsóházban. A képviselő büntetéséről pénteken dönthetnek, az Engedetlen Franciaország Fournas több havi kitiltását kéri a nemzetgyűlésből.

Bilongo „szégyenletes” nevezte a megjegyzést, a miniszterelnök, Élisabeth Borne (aki szintén a teremben tartózkodott) pedig azt mondta, a francia parlamentben „nincs helye a rasszizmusnak”.

Fournas pártja később közleményben reagált az incidensre. A párt szerint félreértés történt, és Fournas nem Bilongot akarta megbántani a megjegyzéssel. Fournas később azt nyilatkozta „undorító manipuláció” történt, és nem volt hajlandó elnézést kérni – ragaszkodik ugyanis ahhoz, hogy megjegyzése a migránsokat szállító hajóra, és nem képviselőtársára vonatkozott.

„Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én” – mondta újságíróknak Fournas.

(Kép: https://www.leparisien.fr/)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben