21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Díszpolgári címet adna Esztergomban Prohászka Ottokárnak a Mi Hazánk

A Mi Hazánk esztergomi alapszervezete szerint Mindszenty Józsefhez hasonlóan Prohászka Ottokár is megérdemelné, hogy a város díszpolgára legyen, erről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Lantos János, a párt esztergomi elnöke, és Vékony Csongor Levente, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke.

Lantos elmondta, hogy Prohászka több mint két évtizedet munkálkodott Esztergomban, itt kezdte meg lelkipásztori tevékenységét, társszerkesztője volt a Magyar Sion című lapnak, és nem véletlenül nevezték őt Magyarország apostolának és tanítójának. Kiemelte, hogy Székesfehérvárnak jelenleg is díszpolgára.

– Prohászka rendkívül sokrétű ember volt, püspök, teológus, filozófus, sőt, még politikus is, de minden minőségében azt tartotta zsinórmértékének, hogy a tértől és időtől független igazságokat megragadja, és azt a magyar érdek mentén fűzze össze, ezért nevezte világnézetét úgy, hogy az Isten gondolata magyar kiadásban – fogalmazott a Mi Hazánk esztergomi elnöke.

Lantos szerint Prohászka időtálló, mert az ember legbensőbb lényegét ragadta meg, értékrendje a kereszténységen, hazafias szemléletén és a társadalmi igazságosság felé való törekvésén, szociális érzékenységén nyugodott.

– Ha az ember Prohászkát olvas, olyan, mintha a mának írta volna, és engedjék meg, hogy reflektáljak egy jelenkori problémára. Vajon, ha Prohászka ma élne, mit szólna ahhoz, hogy meseország mindenkié címszó alatt akarják mérgezni gyermekeink lelkét, s hogy újabban már a óbudai óvodákban is megkezdenék az “érzékenyítést”? Azt mondaná, jobb a békesség alapon törődjünk ebbe bele? Biztos vagyok benne, hogy nem, hanem képletesen korbácsot ragadna, és messze űzné őket

– nyomatékosította.

Vékony Csontor Levente elmondta, Prohászka védelmébe vette a keresztény alapokon nyugvó magyar kultúrát, és ezért szembement a liberalizmussal.

– Ez nem bűn, hanem fennmaradásunkért folytatott kötelességbeli örök küzdelem

– jelentette ki az Ifjak elnöke.

Magát Prohászkát is idézte, miszerint “nem vezérel bennünket gyűlölet senki ellen, egyedül saját népünk iránt érzett szeretet és aggódás.” Végül pedig rendhagyó módon elmondott egy imát, melyet Prohászka püspök boldoggá avatásáért írtak.

Lantos János és Vékony Csongor Levente azt is bejelentették, hogy a püspök születésének 162. évfordulójára megemlékezést szerveznek Esztergomban, amely e hét szombaton 11 órakor lesz a Prohászka-domborműnél.

További híreink

Észak-Korea sikeresnek ítélte a szerdai rakétatesztet

Kemény János

Már benőtt a lánc a kikötözött, vonyító kutya nyakába

Szabó Norbert

Kokaint szívtak a tömegoszlatás előtt a rendőrök (Videó)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen