1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Belföld

Mi Hazánk: Magyar önkormányzatiság – élt 30 évet

Politikai ellenfeleinek megszorongatása érdekében ne a magyar önkormányzatiságot sújtsa és véreztesse ki a magyar kormány, hiszen ez által a helyben lakó emberektől is elvesz, akik a felelős vezetőkkel rendelkező településeken eddig is sokszorosan visszakapták a befizetett helyi adók mértékét – közölte a Mi Hazánk. A párt közleményben reagálva az elrendelt adóemelési stopra azt írta, kapkodó ámokfutás és jogtiprás helyett megfontolt döntéseket várnak el egy tíz éve kétharmaddal kormányzó vezetéstől.

A kormány által bejelentett, az önkormányzatok helyi adóztatási jogának akadályozására hozott intézkedés nem csak az egyre nehezedő önálló gazdálkodást teszi lehetetlenné, de az önkormányzatiság intézményének megcsúfolása is egyben – olvasható a Mi Hazánk Mozgalom közleményében, melyet a párt azután tett, hogy a kormány bejelentette, adóemelési stoppot rendel el az önkormányzatoknál.

A párt megítélése szerint az önkormányzatok fennállásának elmúlt harminc évében ez az év hozta a legtöbb negatív változást, s ezek a változások a végét is előrevetíthetik.

– A helyi adók megállapítása, bevezetése és módosítása az önkormányzatok törvény adta lehetősége volt, a beszedett adó pedig az önkormányzat bevételét képezi, vagyis képezte eddig.

A gépjárművek után beszedett teljesítményadó eddig a településeken maradt 40 százalékát is elvette ettől az évtől kezdve az állam, kilátásba helyezte az iparűzési adó elengedését a vállalkozások számára a jövő évtől, legújabban pedig megtiltotta a települési önkormányzatoknak az új adónemek bevezetését, valamint a már meglévők emelését – olvasható a párt állásfoglalásában, amely szerint ezzel az intézkedéssel végképp elvágják az önálló pénzügyi gazdálkodás utolsó cérnavékony esélyét is. Hozzátették,

az idei év pénzügyi kieséseit mérsékelni próbáló, már meghozott helyi adórendeleteket egyszerűen semmisnek tekinti azzal, hogy megtiltja az abban rendeltek január elsejével történő hatályba lépését.

– A magyar kormány, visszaélve a rendkívüli helyzet okán kapott felhatalmazásával, döntésével korlátozza az önkormányzatok alaptörvényben is biztosított önrendelkezési jogát. Mindezt minden előzetes egyeztetés, vagy az önkormányzati érdekszövetségekkel történő előkészítő tárgyalások nélkül, bizonyítva ezzel is, hogy a szakmaiságot ismét erőfitogtatással igyekszenek helyettesíteni – hangsúlyozza a Mi Hazánk. A párt szerint ezen intézkedések eredményeként a megnövekedett és államilag nem dotált kiadások mellett

már nem csak a saját bevételeit szipolyozza el a kormány a településektől, de a lehetőséget is elveszi tőlük, hogy a költségvetésükben támadt űrt megfontolt helyi adópolitikával pótolják.

Így a feladatok hiánytalanul szükséges ellátásában – ha ezek után a forráselvonások után nem kapnak az önkormányzatok megemelt normatívát – már rövid távon is működési zavar keletkezhet.

További híreink

Sport és Politika Konferencián vett részt a Mi Hazánk Mozgalom

Faragó Dániel

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Mi Hazánk: az infláció miatt szükséges az otthonteremtési támogatások megújítása

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben