15.8 C
Budapest
2022. október 5., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Mi Hazánk: meg kell vétózni a NATO további bővítését

A Mi Hazánk a NATO további bővítésének magyar vétóját szorgalmazza – jelentette be a párt alelnöke. Novák Előd hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a katonai szövetség bővítése Oroszország határán a “világháború felé tett újabb lépés, provokáció” volna, míg a semleges zóna nemzetközi érdek is. A politikus azt állította, hogy nincsen problémájuk Finnországgal és Svédországgal, de “az ő érdekük is”, hogy a NATO-hoz való csatlakozásukkal ne szélesedjen a háborús konfliktus – írja az MTI.

Európa békéje és a törékeny egyensúly akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem, vagy csak alig határos egymással, mert van egy katonailag semleges úgynevezett pufferzóna – érvelt Novák Előd. Hozzátette, hogy eddig északon Finnország és Svédország, Közép-Kelet Európában pedig Ukrajna töltötte be ezt a szerepet. A képviselő szavai szerint az elmúlt fél évben látható volt, hogy az “ennek a pufferzónának a megszüntetésére, azaz Ukrajna globalizálására, a nyugati szövetségi rendszerbe való integrálására irányuló kísérlet automatikusan a másik fél durva reakcióját vonta maga után”. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy katonailag semleges legyen Oroszország szomszédsága, Finnország, Svédország, sőt Ukrajna, és délebbre a többi volt szovjet tagköztársaság is – foglalta össze mondanivalóját. Novák Előd azt állította, hogy a függetlenség helyett Magyarország “katonai felvonulási területté vált”. Románián és Szlovákián át Ukrajnába tartó fegyverszállítmány mehetnek keresztül az országon, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig korábban titokban meg is látogatta az ukrán vezérkart – jelentette ki. A politikus egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a balti légteret magyar Gripenek biztosítják.

Más témában kérdezték arról, hogy Liz Truss, az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke korábban arról beszélt, hogy szükség esetén kész megnyomni a nukleáris rakétákat indító gombot. Az alelnök válaszként úgy fogalmazott: elképesztő az európai politikusok felelőtlensége, atekintetben, hogy világháborúvá próbálják kiszélesíteni azt a konfliktust, azt az amerikai-orosz háborút, ami Ukrajnában zajlik, de amiből Magyarországnak ki kellene maradnia. Egy másik kérdésre kijelentette, a törvénytelenség határát súrolja, hogy a Márki-Zay Péter vezette balliberális összefogás közel kétmilliárd forint amerikai kampánytámogatásban részesült.

További híreink

Elkobozták az összes keresztény tulajdonú ingatlant a szíriai Idlebben

Kiss Albert

Mi Magunk vlog: a bűnözésről és a sályi megemlékezésről

Szabó Norbert

A francia kormány teljesíti a tüntető kórházi dolgozók követeléseit

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben