19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Miért nem hajlandóak sokan maszkot hordani?

Bár egyre több helyen kötelező az orrot és szájat eltakaró védőmaszk – vagy legalább kendő – viselete, több ember nem tartja be ezt a szabályt. Amerikai szakértők foglalták össze, milyen pszichológiai okai lehetnek ennek az ellenállásnak.

A SARS-CoV-2 egyik veszélyes tulajdonsága, hogy sok fertőzött tünetmentes marad, vagy csak nagyon enyhe panaszokkal jelentkezik nála a betegség, emiatt észrevétlenül terjedhet a vírus. Éppen ezért a szakértők már régóta azt tanácsolják, hogy aki elhagyja otthonát, minden esetben használjon védőmaszkot, ezzel is védve embertársait. Az utóbbi hetekben pedig több országban, köztünk hazánkban is a maszkviselést bizonyos helyeken, hazánkban például a tömegközlekedési eszközökön és bevásárláskor.

Az operatív törzs beszámolója szerint a magyar emberek jelentős része be is tartja ezt a szabályt, ám külföldön – főleg Amerikában – sok ellenpéldát látni.

Michiganben tiltakozást is rendeztek a korlátozások és a kötelező maszkviselés miatt, sőt az állam egyik városában egy biztonsági őrt lelőttek, amiért maszk nélkül nem akart beengedni egy vásárlót a boltba.

Ez természetesen már extrém magatartás, de vajon mi az oka, hogy egyesek ennyire nem akarják elfogadni a saját és környezetük érdekében hozott intézkedéseket?

Sokan természetüknél fogva, ösztönszerűen lázadni kezdenek, ha valamit megparancsolnak neki – magyarázza Steven Taylor klinikai pszichológus, A pandémiák pszichológiája című kötet szerzője.

A szakember szerint ezek az emberek mindennél többre tartják a szabadságukat, nem hajlandók alávetni magukat a korlátozásoknak, még akkor sem, ha ideiglenes intézkedésekről van szó, mint amilyen most a maszkviselés.

Azzal védekeznek, hogy a járványügyi szabályok alkotmányellenesek, de ez nem igaz, ellenük erőszakosan fellépni viszont bűncselekmény – hívta fel rá a figyelmet.

Vannak, akik azért nem hajlandóak felvenni védőmaszkot, mert úgy vélik, azzal beismernék, hogy rettegnek a koronavírus-fertőzéstől.

Nem akarnak gyengének tűnni, és azt üzenni a környezetüknek, hogy félnek.

“Valószínűleg nem akarnak szembenézni saját félelmeikkel, ezért azzal kompenzálnak, hogy megtagadják a maszkviselést” – véli David Abrams, New York Egyetem pszichológus professzora. A félelem leplezése egyébként az állatvilágban is megfigyelhető ösztön, így természetes viselkedésnek tekinthető, de tény, hogy a jelenlegi helyzetben veszélyes.

Tény, hogy a védőmaszk nem éppen komfortos.

A lazább, sebészi maszkot vagy textilből készült darabot könnyebb megszokni, de abban is sokaknak melege van, nehezebben kapnak levegőt, a szemüveget viselőknél pedig bosszantó a lencsék párásodása. A komolyabb, szűrővel ellátott védőmaszkok pedig már nyomják is az arcot, ezért hosszú távon fájdalmasak.

Sokan emiatt kibúvókat keresnek, fel-le húzogatják a maszkot, csak a szájukat takarják el, ezzel viszont a hatékonyságukat csökkentik. Részben amiatt, mert más embertársaiktól is ezt látják, így azt gondolják, “miért éppen nekem kéne szigorúan tartanom magam a szabályokhoz?”. Pszichológusok szerint fontos lenne, hogy minél többen fegyelmezetten betartsuk a helyes maszkviselés szabályait, ezzel pedigjó példát mutassunk másoknak.

A tömegnek ugyanis nagy hatása van: ha azt látjuk környezetünkben, hogy a maszkviselés szinte már természetes, könnyebben megszokjuk a kényelmetlenségeket is.

CNN – házipatika – elemi.hu

További híreink

Esztergomban a vendéglátósok 4-5 százaléka is végleg befejezheti

Kemény János

Lukasenka nem ír ki új választást, de kész a reformokra

Szabó Norbert

Szíria bombázása még megy Joe Bidennek, a lépcsőzés már kevésbé

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen