20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Milliárdokból lobbiznak a techóriások Brüsszelben

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Google mindent megtenne azért, hogy az Unió ne hozzon a tech óriásokat sújtó törvényeket – és ezzel nincsenek egyedül. Szakértők szerint páratlan lobbihadjárat indult Brüsszelben.

2020 első felében az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook 19 millió eurót, vagyis közel hétmilliárd forintot fordított arra, hogy az EU-s intézmények döntéseit befolyásolják

– írja a The New York Times. 

Hat-hét évvel ez előtt ugyanezek a cégek “még csak” hétmillió eurót költöttek az EU-n belüli lobbitevékenységeikre (nem számolva az ügyvédi költségeket, és az egyes tagállamokban kifejtett extratevékenységeket). Egy bő fél évtized alatt ez az összeg kishíján a háromszorosára emelkedett, vagyis jól látható, a techóriások mindent elkövetnek, hogy a megszerzett piaci és politikai befolyásukat megtartsák.

Szorul a hurok? 

A Google rekordbírsága és az Amazon megbüntetése csak a kezdet. Az EU legújabb javaslatában megfogalmazottak igen kényesen érinthetik a hatalmukkal előszeretettel visszaélő techóriásokat, ugyanis ebben:

  • szabályoznák a platformok moderációs gyakorlatát;
  • versenyjogi alapon korlátok közé szorítanák és versenyre kényszerítenék a Facebookot vagy a Google-t;
  • kikötnék, hogy az appok között szabadon üzengethessünk egymásnak, ami gyökeresen eltér a közösségi és más platformok jelenlegi működésétől.

Vestager Biztos egyenesen odáig menne, hogy a techóriásokat kötelezné:

az általuk gyűjtött adatok egy részét osszák meg kisebb versenytársaikkal. Ráadásul a hirdetési megoldásaikkal kapcsolatban is átláthatóbbnak kellene majd lenniük.

Az Unióra jellemző “csigatempó” miatt a törvény életbelépésére 2022 előtt nem kerül sor, így nagyjából egy évük van a techóriásoknak, hogy befolyásuk és kimeríthetetlen anyagi forrásaik révén megtorpedózzák a javaslatot, és megtartsák hatalmukat.

Fotó: business-standard.com

További híreink

Cenzúramentes fórumot indított Toroczkai László

Szabó Norbert

Lezuhant egy katonai helikopter Kolumbiában, többen meghaltak

Dunai Tibor

Nem volt több cigarettája, így megverték – újabb bántalmazás a pécsi kertvárosban

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben