15.8 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Moszkva kész lenne mérlegelni Kijev segítségkérését a csernobili erdőtüzek eloltásához

Oroszország kész lenne megvizsgálni, ha Ukrajna segítséget kérne tőle a Csernobil környéki erdőtüzek eloltásához – jelentette ki pénteken Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Moszkvai sajtóértekezletén Zaharova azt mondta, hogy Kijevtől eddig nem érkezett ilyen kérés, de ha ez megtörténik, akkor az orosz fél “a hagyományos diplomáciai gyakorlatnak megfelelően” kész lesz megvizsgálni. A szóvivő hozzátette, hogy az egykori csernobili atomerőmű tiltott övezetében kitört tűzvész rávilágított arra, hogy aktivizálni kell az 1986-os atomerőmű-katasztrófa következményeinek felszámolását célzó, ENSZ-koordinációval folytatott erőfeszítéseket.

Közölte, hogy New Yorkban jövő pénteken videokonferencia keretében megtartja éves ülését az ENSZ Csernobil-ügyi intézményközi munkacsoportja, amelyen részt vesznek Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna – a legsúlyosabb károkat elszenvedett országok – és a fő donorállamok képviselői.

Zaharova kijelentette, hogy Moszkva kész ebben a témakörben a háromoldalú együttműködés formátumának megőrzésére és a Kijevvel való kapcsolattartásra.

Hozzátette azonban, hogy ez csakis abban az esetben lehetséges, ha az együttműködés politikamentes marad, és ha a katasztrófában kárt szenvedett emberek valós problémáinak gyakorlati megoldására irányul.
A csernobili tiltott övezetben az ukrán tűzoltók már április 4. óta küzdenek a lángokkal.

MTI

További híreink

Dubajba, Las Vegasba, Panamára és Máltára is röpködnek a honvédségi gépek

Avar Álmos

Kevés aláírás gyűlt össze

Szabó Norbert

Az olasz államfő felkérte Mario Draghit a kormányalakításra

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen