22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Moszkva: nem merült fel az elítélt volt amerikai tengerészgyalogos kicserélése orosz foglyokra

Nem merült fel annak lehetősége, hogy az orosz fővárosban kémkedés címén 16 évre ítélt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost az Egyesült Államokban bebörtönzött orosz állampolgárokra cseréljék ki – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában.

“Whelan úr részvétele az efféle képletekben nem merült fel” – fogalmazott a diplomata.

Rjabkov szerint megalapozatlan lenne azt állítani, hogy akár a Whelan-ügy, akár az abban meghozott ítélet politikai jellegű lenne.

“Súlyos bűncselekmény elkövetésében bűnös, jelentős szabadságvesztésre ítélték. Más országokban az ilyen cselekedetekért sokkal hosszabb büntetés jár. Indokolatlan azt állítani, hogy a moszkvai bíróság döntése átpolitizált lett volna” – mondta.

Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án egy moszkvai szállodában vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei. Azzal vádolták meg, hogy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Whelan viszont ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy csapdába ejtették. Közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet, amelyet államtitok védelmére hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalás után hirdetett ki hétfőn a bíróság.

Az elítélt jogi képviselője az ítélethirdetést követően úgy nyilatkozott, hogy ügyfelét kicserélhetik az Egyesült Államokban elítélt Viktor Butra és/vagy Konsztantyin Jarosenkóra. Rjabkov hétfőn azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy Moszkva az elítéltek kicserélését többször is felajánlotta Washingtonnak, és továbbra is kiáll álláspontja mellett.

Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre a tengerentúlon, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre az amerikai hatóságok.

(MTI)

További híreink

“Ha Putyin nő lenne, sosem támadja meg Ukrajnát”

Irányi Dániel

Újabb migránsokat szállító csónak kötött ki Leszbosz szigetén

Irányi Dániel

A türkmén diktátor gondolt egyet és 440 milliárd forintból új várost építtet

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen