17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Nálunk is lenne rá igény! Izraelben betilthatják a mobiltelefonok nyomkövetését!

Az izraeli legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy az ország belbiztonsági szolgálata (Sin Bét) hagyjon fel az új típusú koronavírus elleni küzdelem részeként a mobiltelefonok nyomkövetését lehetővé tevő technológiák alkalmazásával, amennyiben a parlament nem fogad el irányelveket ezen vitatott gyakorlat szabályozására.

A döntés értelmében a törvényhozásnak legkésőbb csütörtökig meg kell kezdenie a jogalkotási folyamatot.

Az izraeli kormány még múlt hónapban közölte, hogy a Sin Bét fejlett technológiáit használják azon embereknek az azonosítására, akik kapcsolatba kerültek igazolt koronavírus-fertőzöttekkel, és házi karanténra kötelezik őket.

A hatóságok a gyakorlatot hatékonynak és életmentőnek tartják, a bírósági eljárást kezdeményező civil szervezetek szerint viszont ez elfogadhatatlan jogsértésnek számít.
Az arab kisebbségi jogokért küzdő, Adalah nevű NGO üdvözölte a döntést, ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ítéletben ilyen hosszú időt adtak a kormánynak a gyakorlat törvényesítésére.

„Súlyosan sérti minden állampolgár jogait az olyan legfelsőbb bírósági döntés, amely bár elismeri a gyakorlat törvénytelenségét, hagyja azt tovább folytatódni” – hangsúlyozták.

Juvál Steinic, a kormány egyik tagja ezzel szemben aggasztónak nevezte a lépést, és „túlzott, szükségtelen beavatkozással”vádolta meg a bíróságot.

A határozatot röviddel azután hirdették ki, hogy a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter bejelentette lemondását, mivel egyre hangosabban követelték eltávolítását a kormányból a járvány nem megfelelő kezelése miatt.

Vasárnap a Gázai-övezetet irányító Hamász palesztin szervezet bejelentette, hogy hamarosan újra megnyílhatnak az éttermek és a kávézók a területen.

Forrás: MTI

További híreink

Szabad utat kapott Hollywood az újrakezdésre a kaliforniai kormányzótól

Dunai Tibor

Mussolini, karlendítés, gyermekbántalmazás – érdekes jelenetek hétvégéje volt ez a lelátókon is

Faragó Dániel

A “transz emberek” érdekében új nyelvezet bevezetését javasolják a brit szülészeteken

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen