2.1 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Ne az önkormányzatokat sújtsa a kormány a helyhatósági választáson kialakult eredmények miatt

Kiszivárgott információk szerint az iparűzési adó átalakítását célul tűzte ki a kormány, ezzel akarva megszorítani az ellenzéki kézbe került településeket, legfőképp a fővárost. – mondta Dócs Dávid a Mi Hazánk politikusa mai sajtótájékoztatóján.

Vélhetőleg politikai nyomásra, az őszi helyhatósági választások után alig néhány hónappal állt elő az ötlettel a Nemzeti Versenyképességi Tanács, mely szerint az iparűzési adóból lehetne levonni a fejlesztési-, kutatási költségeket, és az értékcsökkentési leírást is, ezzel egyértelműen a multiknak kedvezve. Ezt maga a tanács elnöke, Parragh László is elismerte, legkorábban 2021-ben hatályba is léptetnék a módosításokat. – ismertette a politikus.

Dócs Dávid gyakorló polgármesterkét úgy fogalmazott, hogy az esetleges módosítások legnagyobb kárvallottjai a települési önkormányzatok, melyeknek évente 827 milliárd forint saját adóbevételt eredményez a helyi iparűzési adó. A nagy számok törvénye alapján összegszerűen a megyei jogú városok és nagyvárosok lennének a legnagyobb vesztesei ennek, ám az igazi vesztesei mégiscsak a kistelepülési önkormányzatok, melyeknél jóval kevesebb adónem, illetve jóval kevesebb saját adóbevétel koncentrálódik. Az állami normatíva mellett a helyi bevételekből, így a helyi iparűzési adóból próbálják meg a települési önkormányzatok a hiányaikat, illetve esetleges fejlesztési céljaikat megvalósítani. Az önkormányzatok működésében meghatározó szerepe van a helyi iparűzési adónak, így annak bármi nemű elvonása komoly gondok elé állítja a településeket.

Sok kormánypárti település is megszólalt a felvetés kapcsán, közülük a leghangosabb Székesfehérvár vezetője, Cser-Palkovics András volt. A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja, hogy a kormány ne sújtsa tovább az önkormányzatokat, újabb terheket ne rakjon a vállára, illetve javasoljuk, hogy az elvesztett településeket ne kiéheztetni, hanem visszanyerni próbálja.

További híreink

Tizenkét izraeli katonát gázolt el jeruzsálemben egy merénylő

Dunai Tibor

Mikor oldhatják fel a 65 év felettiek időkorlátját? – Gulyás Gergely válaszolt

Irányi Dániel

Sörrel a kézben vágta orrba a fiatal nőt a Maliból érkezett bevándorló

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben