20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Négy migráns beperelte a bevándorlási hivatalt a fogva tartásuk körülményei miatt

Négy külföldi beperelte Japánban az oszakai bevándorlási hivatalt, mert 2018-ban 13 társukkal együtt több mint 24 órára bezárták őket egy levegőtlen, 20 négyzetméteres helyiségbe, ahonnan az ekkor bekövetkezett, 6,1-es erősségű földrengés idején sem engedték ki őket – adta hírül pénteken a felperesek ügyvédje.

A nigériai, pakisztáni és perui állampolgárok körülbelül 3 millió jen (közel 8 millió forint) kártérítést követelnek a hivataltól, amely szerintük visszaélt a hatalmával.

Ügyvédjük elmondta, hogy a helyiséget, ahová bezárták őket, eredetileg hat emberre tervezték, és a több mint 24 órás elzárás idején vizet sem kaptak, valamint egy időre megszűnt az áramszolgáltatás is.
A fogvatartottak egyike, egy lágyéksérvben szenvedő nigériai állampolgár orvost kért, ám ezt a panasz szerinte megtagadták tőle.

A férfiak azt vallották, azért gyűltek össze az apró helyiségben, hogy megvitassák az orvosi ellátás ügyét, és mikor a hatóságok felszólították őket, hogy térjenek vissza a saját szobáikba, megtagadták a parancsot, mire rájuk zárták az ajtót.

Az oszakai bevándorlási hatóságok részéről jelezték, hogy a hivatalos panasz kézhez vételéig nem kívánják az ügyet kommentálni, 2018-ban azonban egy munkatársuk újságíróknak elmondta, hogy “a rend fenntartása érdekében” zárták be az embereket, akik szerinte ököllel verték az ajtót és hangoskodtak. Hozzátette, azért nem engedték őket szabadon a földrengés idején sem, mert úgy látták, hogy nincsenek veszélyben.

A férfiakat azért tartották fogva, mert lejárt a vízumuk.

A japán bevándorlási központokban uralkodó körülmények márciusban kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor meghalt egy Srí Lanka-i nő a nagojai hivatal őrizetében. Aktivisták szerint a nő januárban gyomorfájdalmakra panaszkodott, de nem kapott megfelelő orvosi ellátást.

(MTI-illusztráció:magyarnemzet)

További híreink

Merkel: Új járvány kezdődött

Irányi Dániel

Török katona egy Frontex-járőrre lőtt a görög határon

Szabó Norbert

Először született elmarasztaló bírósági ítélet holokauszttagadásért Romániában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben