3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Nehezen indul újra a szállodaipar, a vendégek kivárnak

További elbocsájtások is lehetnek a szállodaiparban, attól függően, hogy mikor indul meg a vendégforgalom – tudta meg portálunk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől. A vendégek azonban, még a foglalások ellenére is kivárnak, a szállodák pedig nehéz helyzetben vannak, miveljárványhelyzetre vonatkozó ajánlások, és előírások is nehezen betarthatók.

Dacára annak, hogy vidéken enyhültek a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések, a szállodák továbbra is üresen konganak, a vendégek kivárnak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége portálunk megkeresésére közölte, vannak bent lévő foglalások, ezek többsége még a vírus előtti időszakról, de az bizonytalan, hogy ezek megvalósulnak-e. Hozzátették, számos foglalás van a pünkösdi hétvégére, illetve az azt követő időszakra, de csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, hogy el is töltik-e a lefoglalt időszakot az adott szállodában.

A szövetség hangsúlyozta, nincs szó hatósági szállodazárról.

– Azért vannak zárva a szállodák mert nincsen vendég. Lassanként, fokozatosan fognak újranyitni a kereslet függvényében

– fogalmazott Sárvári-Deák Zsófia, a szövetség főtitkára. Hozzátette, akkor fognak kinyitni, ha megindul a forgalom. – A fővárosi szállodai vendégéjszakák közel 90 százaléka a külföldi vendégektől realizálódik, így a határátlépés korlátozásának feloldása, a repülőjáratok újraindítása elengedhetetlen a budapesti szállodák működéséhez – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy hozzávetőlegesen mekkora anyagi kiesést jelentett a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet a szállodáknak, a főtitkár közölte, ezt egyelőre nem lehet megmondani, mivel a járványhelyzet még tart. A KSH adatai alapján lehet majd látni a tényleges számokat – jelezte portálunknak. Az azonban szavaiból kiderült,

számos elbocsátás történt, további leépítésekre pedig attól függően kell számítani, hogy mikor indul meg a vendégforgalom.

– A járulékcsökkentés júliustól már nem támogatja a munkáltatókat, a bértámogatást, ami maximum havi nettó 75 ezer forint, pedig csak 3 hónapra igényelhetik a szállodák, éttermek. Viszont úgy hogy semmi bevétele nincs a vállalkozásoknak, nagyon nehéz hónapokig a csökkentett béreket fizetni – hívta fel a figyelmet Sárvári-Deák Zsófia.

A 454 tagot számláló szövetség egyébként nem javasolja az árak csökkentését, mert – miként a főtitkár fogalmazott -az elindíthat egy negatív árazási spirált, s annak következményében több vállalkozás csődbe mehet. – Alapvetően a kereslet fogja alakítani az árakat – mondta.

A hazai szállodákra a nehézségek mellett komoly előírások is vonatkoznak a járvány miatt. A Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásokat tett, miként lehet a legnagyobb biztonságot nyújtani a vendégek, és a munkavállalók számára. A megfelelő fertőtlenítés mellett javasolják a másfél méteres távolság betartását és betartatását, ami már egy svédasztalos étkezésnél is komoly nehézségeket okozhat. Arra vonatkozóan egyelőre nincs rendelet, hogy korlátozni kéne a vendékek számát, azonban ez nem zárható ki.

Ennél azonban nagyobb kihívást jelent a wellness hotelek számára a fürdők, strandok megfelelő biztosítása.

A dolgot bonyolítja, hogy egyelőre csak a kültéri medencék használhatók, és ott is be kell tartani a megfelelő távolságot.

Müller Cecília. Országos Tisztifőorvos a napokban közölte, hogy a vidéki strandok és fürdőhelyek szabadtéri részei megnyithattak. Hangsúlyozta azt is, ezeken a helyeken is be kell tartani a személyi távolságot, a medencéknél ez egy emberre négy négyzetméter vízfelületet jelent. Ráadásul egyelőre csak a vízforgató rendszerű medencék használata megengedett, az úgynevezett “töltő-ürítős” és a gyógyvizes medencéké, valamint az “aeroszolképződéssel járó élményelemeké” nem. Ezen túl a zárt fürdők vagy fedett helyen üzemelő medencék nem használhatók, és szintén nem lehet igénybe venni a belső terekben található szaunát, gőz- és pezsgőfürdőket, csúszdákat sem. Vagyis a szállodák csak a szabadtéri úszómedencéit helyezhetik üzembe, a beltéi, valamint élménymedencék használata tilos.

(Fotó: MTI / Mohai Balázs)

További híreink

A nyugati demokráciák óva intik az “LGBT-embereket” a magyar vidéktől

Irányi Dániel

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását követeli Törökországtól és Görögországtól

Irányi Dániel

Tömegesen mondják le az év végi rendezvényeket- bajba kerül a vendéglátóipar

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben