21.3 C
Budapest
2021. augusztus 5., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Nem engedtek kikötni egy mentőhajót Leszboszon

A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra.

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy egy civil szervezet hajója kikössön a görögoroszági sziget Mitilíni kikötőjében. Mintegy ötven leszboszi lakos állította meg a Mare Liberum nevű, menekültek ellátásával foglalkozó civil szervezet hajóját, hogy csütörtök délután ne köthessen ki a legnagyobb leszboszi kikötőben. A rakparton összegyűlt dühös tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra – jelentették újságírók a helyszínről. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre.

A Mare Liberum közölte, hogy több támadást is elszenvedett a szigeten, ahol egyre nő a feszültség, amióta Törökország felszólította a bevándorlókat és menekülteket, hogy távozzanak Görögországba. Az elmúlt héten több újságírót és migárciót segítő szervezet munkatársát is bántalmaztak Leszboszon, őket helyi lakosok azzal vádolták, hogy támogatják a menekültek és bevándorlók érkezését.

A leszboszi befogadó központokban jelenleg legalább 20 ezer ember tartózkodik katasztrofális körülmények között. További húszezer Számosz, Kósz, Lerósz és Híosz szigetén zsúfolódik össze a 6000 főre tervezett befogadó központokban. A görög szigetekre érkezők száma megnőtt, amióta Törökország február 29-én bejelentette, hogy megnyitja a határát. Csak a hét végén kilencszázan érkeztek a szigetekre.

A görög kormány csütörtökön is kitartott amellett, hogy lakatlan szigeteken épít befogadó központokat, miután a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén építendő központok terve a lakosság heves ellenállásába ütközött.

(MTI, fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

További híreink

Trump leadta a szavazatát Floridában

Varga Lilla

Idős férfit rabolt ki az utcán

Irányi Dániel

A Mi Hazánk lett a lezárásellenes párt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben