2.9 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltVélemény

Nem, nem, soá!

Avagy kell-e „újra és újra” bocsánatot kérnünk? Vélemény.

Mint arról a Magyar Jelen is beszámolt, hazánk államfője Izraelbe látogatott, ahol a Yad Vashem Holokauszt Múzeumot is útba ejtette.

Novák Katalin erről a Facebookon a következőképpen írt:

„Itt vannak velünk a Soa túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük. Elődeimhez hasonlóan én is meglátogattam a Yad Vashem Holokauszt Múzeumot. A Yad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni. Ebben az oktatás, a nevelés, a történetek átadása lehet a leghatásosabb eszköz. Három gyerek anyukájaként tudom, hogy ez elsősorban nekünk, szülőknek a felelősségünk.”

Főleg az „Azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük.” mondat ragadta meg a figyelmemet, nem véletlenül. Ezzel a köztársasági elnök gyakorlatilag azt állítja, hogy a magyar nemzetnek kollektív felelőssége van a holokausztban, és teljesen mindegy, hogy egy ma élő magyar hány évvel született a második világháború vége után (Novák Katalin például 32 esztendővel, jómagam 50-el),

az elvárt testtartás Izraellel és a zsidósággal szemben a bocsánatukért való esedezés.

Természetesen Novák Katalinnak mint magánszemélynek lehet ez a véleménye (rajta kívül is jónéhányan vannak Magyarországon, akik így gondolkodnak), azonban mint államfő az egész nemzetet képviseli, így az ilyen kijelentései (főleg, ha többes szám első személyben fogalmaz) azt a látszatot keltik, mint ha a magyarság kollektív álláspontját ismertetné.

(Teszem hozzá, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy bármely kérdésben létezik olyan, hogy a magyarság kollektív álláspontja, azonban azt tudom, hogy a soá miatt érzett bűntudat és felelősség biztosan nem ilyen.)

Ingoványos talajra téved a köztársasági elnök akkor, amikor egy korábbi generáció tetteiért érez felelősséget és bűntudatot, kér bocsánatot „újra és újra” – ráadásul az egész magyar nemzet nevében.

Ugyanis, ha a második világháború után született honfitársainknak bűntudata kell, hogy legyen a holokauszt miatt, akkor a ma élő zsidóság is felelős Jézus Krisztus megfeszítéséért; vagy – XX. századi hazai példát felhozva – a Tanácsköztársaság borzalmaiért és a vörös terrorért?

Vagy a generációkon átívelő bűnösség elve csak ránk, magyarokra vonatkozik? Csak nekünk kell másoktól „újra és újra” bocsánatot kérnünk, de a minket ért sérelmekért senki sem felelős?

Nem gondolja az elnök asszony, hogy ez így kettős mérce?

Ami azt illeti, nincs új a nap alatt, ez pontosan ugyanaz a megalázkodó, bűntudattal átitatott „merjünk kicsik lenni” mentalitás, amit a hazai baloldal is képvisel már több mint száz éve. Úgy tűnik, Novák Katalin a kritika nélküli ukránbarátsága mellett ebben is nekik akar megfelelni. Nincs ezzel baj, legalább nyílt lapokkal játszik.

Csak akkor viszont ne a magyarság egésze nevében fejtse ki véleményét.

 

Kiemelt képünk forrása: Novák Katalin Facebook-oldala

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem marad le!

 

 

További híreink

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben