17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt Kultúra

Nem vicc – törölték Csajkovszkij operáját Csehországban, mert “negatív érzelmeket válthat ki”

Törölték Pjotr Csajkovszkij (1840-1893) orosz zeneszerző A cárnő cipellője című operáját a Cseh Nemzeti Színház következő évadjából az ukrajnai háború miatt – jelentette be kedden a prágai teátrum szóvivője.

Tomas Stanek szerint a színház “megértést tanúsít” a kreatív csapat döntése iránt, hogy nem viszik színre a művet, mivel az a jelenlegi körülmények között “negatív érzelmeket válthat ki”. Emlékeztetett arra, hogy az opera cselekményének egyes részei “a nagy orosz birodalomról szólnak”.

Az alkotógárda Ukrajna oldalán áll, és támogatja harcát a függetlenségért – mondta a szóvivő.

Stanek hangsúlyozta, hogy nem tűnnek el a repertoárból az orosz alkotók művei, továbbra is játszanak olyan darabokat, mint Dosztojevszkij Félkegyelműje vagy Csajkovszkij Hattyúk tava című balettje. Műsoron marad Makszim Gorkij Vassza Zseleznova című színműve is, amelyet a cseh kritikusok épp nemrég választottak a 2021-es év legjobb rendezésének – számol be a második olvasásra is hihetetlennek tűnő hírről az MTI.

A kollektív bűnösség elve a kultúra mellett már a sportban is hetek óra uralkodó irányelvvé vált. Az orosz labdarúgó válogatottat kizárták a világbajnoki pótselejtezőből, a klubcsapatokat pedig minden versenysorozatból törölték.

Kapcsolódó:

Származása miatt felfüggesztették Abramovicsot a Chelsea igazgatói posztjáról

További híreink

Szokásos: még ők fenyegetőznek

Kemény János

“Az oltást megtagadók a legrosszabb fajta, akiket meg kell bélyegezni”

Irányi Dániel

Ferenc pápa: Jézus születése a feltétel nélküli szeretet üzenetét jelképezi

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen