17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

“Németország bevándorló hátterű ország” – állítja a német köztársasági elnök

Németország bevándorló hátterű ország, és gazdagsága, jóléte nem lett volna elérhető a bevándorlók nélkül – jelentette ki a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden az egyik hagyományos ipari övezetben, a Ruhr-vidéken tett látogatásán.

“Wir Alle Sind Ausländer” (mi mind bevándorlók vagyunk) – ez egy nagyon népszerű mantra Németországban a liberálisok és globalisták körében, mellyel azt a csekély nacionalizmust kívánják illegitimálni, ami még megmaradt néhány németben.

“Mindig azt mondom, hogy nem az emberek bevándorló hátterűek, hanem maga Németország egy bevándorló hátterű ország”

– emelte ki a szövetségi elnök a Mülheim an der Ruhrban működő Friedrich Wilhelm Vasmű 45 százalékban bevándorló hátterű emberekből álló személyzete előtt mondott köszöntőjében.

Felidézte, hogy Németország éppen hatvan éve kötött megállapodást Törökországgal vendégmunkások fogadásáról. A vendégmunkások azért érkeztek, hogy segítsenek a gyorsan növekvő gazdaság építésében. Munkájuk nélkül “az országunkban tapasztalható jólét nagy része megmagyarázhatatlan lenne”.

“Azonban ennél sokkal többet is tettek: sokszínűbbé és nyitottabbá tették országunkat”

– állította Frank-Walter Steinmeier, aki felkereste a bochumi Türkiyenspor német-török labdarúgó egyesületet, és megtekintette az esseni Ruhr-múzeumban Ergun Cagatay fotóművész Idevalósiak vagyunk (Wir sind von hier) című kiállítását, amely a Ruhr-vidéken élő török származású bevándorlókról szól.

A német népesség több mint egyharmada bevándorló

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2019-es adatai szerint a németországi lakosság 36 százaléka, 21,2 millió ember számít bevándorló hátterűnek. Ez 2,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 20,8 millióhoz képest. A hivatal meghatározása szerint

az a németországi lakos tartozik a bevándorló hátterű emberek közé, akinek legalább egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva.

A bevándorló hátterű lakosság 52 százaléka, 11,1 millió fő német állampolgár és Németországban született.

A bevándorló hátterű lakosság csaknem kétharmadát, 65 százalékát az Európa határain belülről érkezett emberek és leszármazottaik teszik ki. Származási ország szerint a legnagyobb csoportot a törökországiak teszik ki, arányuk 13 százalék. A második helyen a Lengyelországból származók állnak 11 százalékkal. A harmadik helyen az Oroszországból származó bevándorló hátterű emberek csoportja következik, 7 százalékos részaránnyal.

MTI nyomán

További híreink

A német lakosság közel fele a világjárvány után is viselné a szájmaszkot

Irányi Dániel

Görögország katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökország ellen

Irányi Dániel

Koronavírus – Az állatok is veszélyben vannak?

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen