13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Külföld Kultúra

Németország jövőre visszaadja a műkincseket Nigériának

Egy csütörtökön létrejött megállapodás alapján a német múzeumok 2022-ben kezdik el visszaszolgáltatni Nigériának a 19. században az afrikai ország területéről elvitt műkincseket, köztük a híres benini bronz műkincseket.

A következő hónapokban a visszaszállítás módját és időrendjét dolgozzák ki.

A műkincsek a mai Benin és Nigéria területén létező Dahomey királyságból származnak. A brit hadsereg 1897-ben lerohanta a királyság székhelyét, hogy megdöntse Oba királyt.

Mintegy négyezer bronz és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal, amelyeket a nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követel vissza.

Számos darab a londoni British Museumot gazdagította, de más európai múzeumokba is kerültek a kincsekből. Több száz darabot német múzeumok őriznek.

A berlini Etnológiai Múzeum gyűjteményében 530 műkincs szerepel a benini királyságból, köztük 440 bronz műtárgy.

“Hozzá akarunk járulni egymás kölcsönös megértéséhez és a megbékéléshez azoknak az embereknek a leszármazottjaival, akiket kulturális kincseiktől megfosztottak a gyarmatosítás idején” – hangsúlyozta Monika Grütters német kulturális miniszter.

A nigériai Edo állam fővárosában, Beninben egy olyan központ építését tervezik 2021-ben, ahol a műkincseket tárolják és tanulmányozzák, 2025-re pedig elkészül egy állandó múzeum is.

(MTI-illusztráció:azuzlet.hu)

További híreink

Így készül a fotó a derékig érő vízben fuldokló menekültről

Szabó Norbert

Macron egyszerűen elmenekült

Dunai Tibor

Ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben