21.6 C
Budapest
2021. június 22., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Németországban vádat emeltek a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen

A német ügyészség hétfőn vádat emelt a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen, a 100 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre.

Az NDR közszolgálati televízió szerint a Brandenburgban élő férfi a vádirat alapján “lényegi és szándékos” hozzájárulást nyújtott a gyilkosságokhoz a koncentrációs táborban, ahol összesen mintegy százezer embert öltek meg a nácik.

Az utóbbi időben több, mára már idős személy ellen indult eljárás Németországban a rémtettek kapcsán.

Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

A múlt héten pedig a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo (Stutthof) tábor egykori titkárnője, a 95 éves Irmgard F. ellen indult eljárás, akit több mint tízezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolnak.

(Forrás: MTI – Fotó: Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen/Lars Wendt)

További híreink

Hétfőtől kezdődik a védekezés új szakasza (frissítve)

Dunai Tibor

Fokozódó járványhelyzet, egyre több európai ország szigorít

Gabay Dorka

Japán előre rendelt 120 millió adagot a Pfizer és a BioNtechtől kísérleti vakcinájából

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben