2.1 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Nemzeti Régiók: több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek már, meghosszabbítanák a határidőt

Meghaladta a negyedmilliót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására összegyűlt aláírások száma, az SZNT a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítaná a gyűjtés idejét – mondta a szervezet külügyi megbízottja az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Dabis Attila közölte: az eredményességhez szükséges hét tagállamból háromban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – már összegyűlt a kellő számú aláírás, emellett papír alapon még tízezres nagyságrendű aláírással rendelkeznek.

Ezeket a járvány miatt egyelőre nem tudták összesíteni, de kampány hajrájában még százezres nagyságrendű aláírásra van szükségük – mondta. Közölte, hogy az SZNT a határidő lejárta előtt egy hónappal, április 7-én beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a határidő féléves, rugalmas módosítása érdekében.

A hat hónapos hosszabbítás vagy akkor kezdődne, amikor az EU tagállamainak többségében megszűnnek a társas érintkezést korlátozó intézkedések, vagy akkor, amikor a szervezők jelzik a bizottságnak, hogy folytatni tudják a gyűjtést – tette hozzá. Kiemelte: a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés szervezőivel is felvették a kapcsolatot, hogy hasonlóan járjanak el, és így együtt nagyobb nyomást helyezzenek az Európai Bizottságra. A kezdeményezés azt szolgálja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak – emlékeztetett Dabis Attila.

Forrás: MTI

További híreink

Izsák Balázs: Székelyföldért megmozgattuk Európát!

Varga Lilla

Jogtalan volt Dabis Attila kitiltása Romániából

Gabay Dorka

Írországban is összegyűlt a szükséges számú aláírás a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben