6.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Nemzetközi kutatócsoport- a lezárások és a korlátozások felgyorsították a vírus terjedését

A Johns Hopkins Egyetem elemzése szerint 2020 tavaszán, az első COVID-19 hullám során elrendelt lezárások csak 0,2%-kal csökkentették a halálos áldozatok arányát az Egyesült Államokban és Európában.

A metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a lezárásoknak alig, vagy egyáltalán nem volt közegészségügyi hatása, ráadásul

ahol bevezették őket, hatalmas gazdasági és társadalmi károkat okoztak”

– írták a kutatók.

“Következésképpen a lockdown-politikák megalapozatlanok, és el kell vetni őket, mint világjárványpolitikai eszközt” – fogalmaz a tanulmány.

A kutatók – Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdászprofesszora, Lars Jonung, a Lund Egyetem közgazdászprofesszora és Jonas Herby, a koppenhágai Politikai Tanulmányok Központjának különleges tanácsadója alaposan kielemezték az üzletek, iskolák bezárásainak következményét.

“Kevés vagy semmilyen bizonyítékot nem találtunk arra, hogy az Európában és az Egyesült Államokban elrendelt lezárások észrevehető hatást gyakoroltak volna a COVID-19 halálozási arányára” – írták a kutatók.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az összejövetelek korlátozása valójában még növelhette a COVID-19 halálozást.

A karantén elszigetelheti a fertőzött személyt otthon, a családjával együtt, ahol azt kockáztatja, hogy a családtagokat magasabb vírusterheléssel fertőzi meg, ami súlyosabb betegséget okoz” – írták.

Azt is megállapították, hogy a játszóterek, parkok, strandok bezárása szintén gyorsította a vírus terjedését, hiszen a mozogni vágyók így a zárt, zsúfolt termekbe szorultak vissza.

A kutatók rámutattak a lezárások egyéb nem szándékolt következményeire is, mint például

a munkanélküliség növekedése, az iskolai oktatás színvonalának csökkenése, a családon belüli erőszakos incidensek számának növekedése és a kábítószer-túladagolások számának emelkedése.

“Ezeket a társadalomra háruló költségeket össze kell hasonlítani a zárlatok előnyeivel, amelyek metaanalízisünk szerint a legjobb esetben is marginálisak” – írták a Johns Hopkins Egyetem tanulmányának kutatói, akik összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus elleni védekezés eszközei közül a lezárásokat és a korlátozásokat ki kell, illetve ki kellett volna zárni.

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben