22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Tudomány

NeoCov- a legújabb variáns minden harmadik emberre életveszélyes lehet

Kínai tudósok számoltak be egy, a NeoCov nevű koronavírus-variánsról szóló vizsgálatról, amely – a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint – akár minden harmadik fertőzött számára halálosnak bizonyulhat.

A variánst a Kínai Tudományos Akadémia és a Vuhani Egyetem kutatói azonosították. Közlésük szerint a NeoCov a denevérek között jelent meg Dél-Afrikában, és egyelőre még csak az állatok között terjed, de ha tovább mutálódik, akkor átterjedhet az emberre is.

A tudósok a BioRxiv nevű folyóiratban megjelent, a vírus és az ahhoz kötődő kutatást ismertető tanulmányban azt írták, hogy a NeoCov összetétele az egyes koronavírus-fajták közül leginkább a MERS-víruséhoz hasonlít, amely 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában, és 2015-ben találták meg az ellenszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A tudósok szerint a SARS-CoV-2 vagy a MERS-koronavírusok ellen termelt antitestek

ez ellen a vírus ellen nem nyújtanak védelmet, ahogy az eddig beadott oltások sem.

A vizsgálataink rámutattak arra, hogy a mostani koronavírus-oltások nem megfelelők ahhoz, hogy védjenek ez ellen a fertőzés ellen, ha az emberre is átterjedt – írták a tudósok, akik szerint sem az oltás, sem a SARS- vagy MERS-fertőzésen való átesés sem adna védelmet.

Mindezt azzal indokolták, hogy a NeoCovnál jelentős mutációk láthatók a receptorkötő doménnél (RBD), amelynek jelentős szerepe van abban, hogy a vírus be tud-e hatolni a sejtekbe.

Az utóbbi hetekben egyébként több olyan koronavírus-változat is megjelent, amelynek létezése egyelőre még meglehetősen kétségesnek mondható. Ezek közé tartozik az omikron- és delta-variáns kombinációja, a deltakron, valamint az influenza és a koronavírus egyvelege, a flurona -írja az index.

További híreink

Kamupártok csalásait leplezték le, de az ügyészséget nem érdekelte

Kemény János

Átprogramozhatja az immunválaszokat a Pfizer vakcinája

Irányi Dániel

Tovább hárít az Alkotmánybíróság- formai okokra hivatkozva dobták vissza a kötelező oltás elleni beadványokat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen