35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt

Nobel-békedíjra jelölték Izrael miniszterelnökét

Az Izraeli hírek kapcsán mindig megbízható zsido.com írja, hogy az öböl-menti államokkal kötött békemegállapodásokat honorálnák a kitüntetéssel.

Protestáns-katolikus konfliktusban volt békebíró

A jelölés mögött Lord David Trimble, egykori észak-ír miniszterelnök áll, akinek nagy része volt az 1998-ban aláírt Nagypénteki Megállapodás létrejöttében. Ez a békeszerződés vetett véget az Észak-Írországot évtizedeken át rettegésben tartó katolikus-protestáns csatározásoknak. Lord Trimble fáradozását 1998-ban Nobel békedíjjal jutalmazták. Netánjáhu jelölését követően összehívják az ítélő bizottság tagjait, hogy megvitassák a javaslatot. Döntést 2021 októberéig kell hozniuk.

Trump is kapott bőven jelölést

A megállapodás tető alá hozatalában aktívan részt vevő Donald Trump elnököt nem jelölte Lord Trimble, de tőle függetlenül Trump már három jelölést is kapott az izraeli-emirátusi békeszerződés okán.

Nem akármilyen társaságba került

Eddig két alkalommal kapott Nobel békedíjat izraeli kormányfő.

1978-ban Menáchem Begint jutalmazták Anwar Szadat egyiptomi elnökkel együtt, az izraeli-egyiptomi békeszerződés miatt. 1994-ben pedig Jichák Rabin miniszterelnököt és az itthon is jól ismert Simon Peresz külügyminisztert tüntették ki.

További híreink

Csomortányi István szerint állami szintre emelték Romániában a magyarellenességet, de lesz székely autonómia

Kemény János

Görögországban már visszatérhettek a tantermekbe a középiskolások

Kemény János

Meghalt Göröcs János

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben