10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldBűnügyKiemeltVideó

Novák Előd: ne bújhassanak a mentelmi joguk mögé a farizeus politikusok (videó)

Hazudozni kezdtek a mentelmi jog szükségességét bizonygató kormánypárti képviselők, de Novák Előd leleplezte őket: igenis van több európai példa a mentelmi jog eltörlésére vagy korlátozására, és bizony közvádas ügyekkel is sokan bújtak e politikusi privilégium mögé, számos példát mondott több pártból, pl. a DK-s “árnyékminiszter” Arató Gergely esetében “életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége” miatt kérte az ügyészség a mentelmi jog felfüggesztését – hiába. Magánokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, sebességkorlátozás jelentős túllépése is szerepel a több tucat “nem létező” eset közt.

Leszavazták a mentelmi jog eltörlése érdekében benyújtott Alaptörvény-módosítás tárgysorozatba-vételét, de a Mi Hazánk Mozgalom igyekszik társadalmi nyomással a többi párt álláspontján is változtatni, ebben előbb-utóbb meg kell hátráljanak, ahogy az Egyesült Királyságban és 2012 óta már Szlovákiában sem védi mentelmi jog a képviselőket a büntetőjogi felelősségre vonástól.

Idejétmúlt politikusi privilégium a képviselők „felelőtlensége”, miközben az Alaptörvényben az a hazugság áll: „a törvény előtt mindenki egyenlő” – csak ugyebár vannak egyenlőbbek. Mi a mentelmi jogunkról mindig lemondva is aktív képviselői munkát tudunk végezni – hívta fel a figyelmet Novák Előd, hozzátéve: az Országgyűlési Őrséggel így is bármikor kivezettethet bárkit a levezető elnök, hetekre ki is tilthatnak egy képviselőt a parlamentből, viszont nyomozni sem lehet mentelmi joggal rendelkező politikusok ügyében, ezért a politikusbűnözés feltárását is akadályozza az. A Mi Hazánk előterjesztése a véleménynyilvánítás és a szavazás szabadságát ezután is biztosítaná a képviselőknek a parlamenti kötelezettségek teljesítése során, de a „köztörvényes” bűncselekményekkel nem bújhatnának a mentelmi jog mögé a szakmailag indokolt javaslatunk szerint – írja csatornáján a Mi Hazánk. 

Novák érvelése és a bizottsági vita érdekesebb pillanatai:

További híreink

Érd is megtelt – a Mi Hazánk Pest megyei alelnökének elege van a társasházak dzsungeléből

Faragó Dániel

Zacher szerint az új variánsok még az új oltásokat is ki tudják cselezni

Faragó Dániel

Kijev a tűzzel játszik, meg kell védenünk a kárpátaljai magyarokat!

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben