20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföld

Nyárra érkezik a beoltottságot igazoló EU-s “zöld útlevél”

Az európai illetékesek célja, hogy a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtt életbe lépjen és megkönnyítse az Európai Unión belüli közlekedést a nyári szezonra – írja az MTI

Az európai immunitásigazolás, amelynek elképzelését részletesen szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel – mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban.

“Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat, és ez jogukban áll”

– tette hozzá.

Thierry Breton elmondta: az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz.

“Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön”, miután “elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére”

– hangsúlyozta a biztos.

Thierry Breton “elfogadhatatlannak és érthetetlennek” nevezte az AstraZeneca vakcinagyártó előző napi bejelentését, miszerint ismételten csökkenés várható az Európai Uniónak szállítandó adagokban. Úgy vélte, hogy “működési zavarok vannak a logisztikai láncolatban”, de egyelőre korainak tartja jogi következmények megfontolását.

A biztos ugyanakkor bizakodásának adott hangot az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám.
Ígérete szerint a második negyedévben havonta 100 millió, nyártól pedig havonta 200 millió adag várható.

Fotó: MTI

További híreink

Negyven útvonalon indítja újra budapesti légi járatait a Ryanair

Dunai Tibor

Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében

Dunai Tibor

Leütötte a pénztárost, majd elmenekült egy “erőforrás” Hévízen (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben