28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Ó, ió, ció, amortizáció – alig néhány hét alatt már 171 pedagógus helyezte letétbe felmondását

-Jó napot kívánok igazgató úr, a testnevelő tanári állás interjújára érkeztem.

-Üljön le Máté! Örülök, hogy itt van! 

-Nem tudom, hogy említették-e Önnek igazgató úr, de jelenleg még nincs meg a diplomám, úszóoktatóként dolgozok és heti 3X4 órában tudnám vállalni a testnevelés órák megtartását. 

-Meg fogjuk tudni oldani valahogyan, a kollégák mindent megmutatnak majd. Az érettségijét magával hozta? Belenézhetek? 

-Természetesen, parancsoljon! 

-Hmmm, idegen nyelv? Nagy kincs ez a mai világban. Némettanárt is keresünk, fizikát, kémiát és földrajzot. Németből még érettségizett is! Szép dolog.

-Igen. Kettesre, mint látja. Kötelező az idegen nyelvből tett érettségi egy ideje. 

-Az csak egy szám, a papírforma számtalanszor eltér a pályán nyújtott teljesítménytől. Dehát, magának magyarázzam a sport szépségeit? 

-Semennyit nem tudok németül, nyolc évvel ezelőtt érettségiztem. Úszásoktatással töltöm a hétköznapjaimat, van egy saját úszóiskolám, csakhát a lezárások miatt tudja…az uszodák bezártak, átmenetileg keresek valamilyen lehetőséget. Így akadtam rá a testnevelői helyre. Iskolában eddig még soha nem dolgoztam. 

-Nézze fiatalember! Látom matematikából is érettségizett, ráadásul hármasra. Engedje meg, hogy rátérjek a számokra. Bizonyára észrevette, hogy intézményünkbe többségében hátrányos helyzetű, problémás magatartású gyerekek járnak. A nálunk dolgozó tanároknak ezért semmilyen pótlék nem jár, a felmondások havi rendszerességűek. Pályázatot az üresedésekre szabály szerint csak a tankerület engedélyével, koordinálásával írhatunk ki, hiszen hivatalosan ő a munkáltató. Ez a procedúra hónapokig is eltarthat. A gyerekekre viszont azonnali felügyelet kell. 44 diákunkra jut egy tanár, de talán helyesebb lenne a felügyelő kifejezést használnom. Saját kútfőből adtam fel ezt az állásajánlatnak nem minősülő hirdetést. Ugye érti? A tankerületi vezetőt ismerem, kitűnő szakember és tisztában van a mindennapi nehézségekkel. Meg fogja oldani ezt a vészhelyzetet. 

-Értem. Készítettem egy tantervet hatodikos fiúk számára, ahogyan a felhívásban szerepelt. Közvetlenül a kamaszkor előtt nagyon fontos a specifikus feladatok hiánytalan elvégzése, ebben a korban a mozgáskoordináció még mindig nem alakul ki teljesen.

-Máté. Nem értett engem. A testnevelő foglalkozásokat jelenleg fiúknak és lányoknak összevonva tartjuk. Az ötödikeseknek és a hatodikosoknak egyszerre.

-Semmi probléma, át tudom írni nagyobb létszámra is az óraterveket és akkor kijavítva visszahozom holnap.

-Erre nincs szükség, említettem már Önnek, hogy a kollégák mindent meg fognak mutatni. Tudna most kezdeni? A részleteket még egyeztetjük, ha vége a tanóráknak. A helyettesem le is kísérné akkor.

-Részemről rendben.

-Ja és Máté?! Az órarendet igyekszünk úgy igazítani, hogy egymás után több órát is meg tudjon tartani, 3X45 perc miatt ne kelljen egész nap itt lennie, törekszünk a rugalmasságra. Kérem ez legyen kölcsönös! 

-Természetesen.

-Mondja… áthidalhatatlan gondot okozna Önnek, ha minden második tornateremben tartott foglalkozáson beépítene egy-két német nyelvű utasítást? Ne gondolja túl, minimális dologról lenne szó. Kössük össze a kellemeset a hasznossal!

A fenti (teljes mértékben megtörtént, hiteles) beszélgetés a pandémia alatt hangzott el egy kecskeméti általános iskolában. A helyzet azóta nem lett jobb. Sem a tanárok számát, sem a bérét tekintve. Az elmúlt héten a Mi Hazánk országgyúlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelésre még most is lenne lehetősége a kormánynak, függetlenül az EU-s pénzektől. Érdemes elolvasni az erről szóló részletes beszámolónkat:

Szabadi István: a Fidesz csúsztat – bőven lenne pénz a tanárok bérének rendezésére

A Népszava közben arról ír, hogy

pár hét alatt 171 tanár helyezte letétbe a felmondását.

A tudósítás szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta: az iskolai fel- és lemondások egyre gyakoribbak. Nagy szerint szeptemberben biztos, hogy nem lesz “normális” iskolakezdés. Bár több intézmény tantestülete jelezte, hogy polgári engedetlenségre készülnek, ha őszig nem lesz változás, Nagy Erzsébet szerint sok helyen enélkül is bizonytalan lehet a tanévkezdés az egyre fokozódó tanárhiány miatt.

A Népszava még hozzáteszi, hogy

a pályaelhagyók száma azonban ennél is magasabb lehet, mert a szakszervezet csak az esetek töredékéről értesül.

(via:portfolio, Magyar Jelen, nyitókép:Getty Images)

További híreink

Disznóként ábrázolja és kigúnyolja a magyarokat az egyik balliberális hecclap

Irányi Dániel

Két büntetőügyben is gyanúsított Varju László

Kemény János

Megfélemlítőnek tartja az imát az abortuszpárti aktivista

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben