13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Tudomány

Okoskötés segítheti a gyorsabb sebgyógyulást

A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nem csupán az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat okoz a pácienseknek.

A másodikgenerációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaztak be, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az elfertőződés korai jele.

“A hagyományos sebkezelés jelentős kihívást jelent az orvosok számára, ugyanis folyamatosan figyelniük kell, hogy nincs-e kipirosodás, hőmérsékletemelkedés és duzzanat, ami az elfertőződést jelzi” – mondta Brant Gibson, a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatója, hozzátéve, hogy ezek megjelenésekor, a gyulladás és a fertőzés már jócskán előrehaladott, ami jóval nagyobb kihívássá teszi a kezelést.

Sensing, monitoring, and release of therapeutics: the translational journey  of next generation bandages

“Ez az új technológia segíti az orvosokat abban, hogy időben és nem invazív módon észleljék az elfertőződést a kötés fájdalmas eltávolítása nélkül” – tette hozzá a szakember.

Az orvosok a nanogyémántok hőérzékelő képessége révén jutnak információhoz a seb állapotáról.

A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

(Forrás: MTI – Kép: spiedigitallibrary.org, Borítókép: illusztráció/ pixabay.com)

További híreink

Ezt látni kell: Szarvasvonulás Baranyában (Videó)

Szabó Norbert

A NASA szerint a Crew Dragon készen áll az első, emberes űrmissziójára

Kemény János

Páratlanul értékes, Karoling-kori kardot találtak Zala megyében

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben