3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemelt

Olcsón jöhet a német disznóság

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst, akkor sem, ha dömpingáron jelenik meg a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt. Közölte a szövetség, miután bejelentették, hogy ASP-vel fertőzött vaddisznót találtak Németországban.

A szövetség közleményében kifejti: a vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az Unió sertéshúspiacán. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját. Valószínűsíthető, hogy a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni. Ennek keretei között szinte “bármilyen áron” a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni.

Olcsó dömping áru jöhet

Az irreális ár a szövetség szerint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar gazdálkodókat lehetetlenítené el, . A hús áresése miatt a sertéstenyésztők jelentős része kilátástalan helyzetbe kerülne.
Az agrárminiszter ugyancsak csütörtökön a magyar sertéshús beszerzésének fenntartására hívta fel a kereskedelmi láncokat a sertéspestis németországi megjelenését követően.

Fertőző import helyett, vásároljunk hazait

A kereskedelmi láncokat az agrárminiszter határozottan arra kérte, hogy emlékezve a tavaszi időszak megpróbáltatásaira, őrizzék meg magyar beszállítói kapcsolataikat, amelyeket jogosan és büszkén hirdettek az elmúlt időszakban, és részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során.
Julia Klöckner német agrárminiszter csütörtökön erősítette meg az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenését a vaddisznó-állományban.

(MTI)

További híreink

Szovjet civileket terrorizáló magyar honvédekről készült “történelmi film”

Irányi Dániel

Ketten meghaltak, miután beoltották őket Pfizer és Sinovac vakcinákkal

Irányi Dániel

Szlovákia tovább szigorít

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben