17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Tudomány

Olyan savas a Csendes-óceán, hogy szétmarja a rákokat

A Csendes-óceán egyre savasabb, így szétmarja a kaliforniai tarisznyarákok páncélját és hajszálszerű érzékelőit. Mindez egy, a Science of the Total Environment nevű folyóiratban megjelent tanulmányból derül ki. Az elsavasodó tengervíz nemcsak a Csendes-óceáni táplálékláncot veszélyezteti, hanem a nyugat-amerikai rákászok egy részét is – írja az Index.hu.

Már a ráklárvák páncélját is marja a víz, és ezek az egyedek kisebbre nőnek meg és gyengébbek lesznek. A szőrszál jellegű érzékelőik is sérültek, így csak lassabban tudnak haladni, és nehezebben találnak élelmet.

A kutatók ezt a jelenséget az évszázad későbbi részére becsülték meg bekövetkezni.

Várható volt, hogy az óceán pH-értéke csökken, de a tudósok még nem vártak ilyen hamar komoly változást. Az óceán azért savasodik, mert egyre több szén-dioxidot nyel el. Ettől több tápanyag oldódik ki a vízbe, és több alga nő és megemelkedik a víz hőfoka.

Ezzel szemben a rákok és a korallok karbonátionokra szorulnak a páncéljuk és a vázuk felépítéséhez, ami ritkább a túlzottan savas vizekben. A kagylók, osztrigák, és a planktonok is hasonló cipőben járnak. A megoldás természetesen a karbonlábnyomunk csökkentése lenne.

(Index.hu, Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

További híreink

Macskatappancs formájú, 2700 éves aranydíszeket találtak kínai régészek

Varga Lilla

Kezdődik a Simonka-per: sajtó elé állt a fideszes képviselő

Szabó Norbert

“Rendet! Igazságot! Szabadságot!” – itt a Mi Hazánk kampányfilmje

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen