34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírek

Orbán elégedetlen, tizenöt-húsz választókerület vezetőjét cserélheti le

Tizenöt-húsz választókerület vezetőjét is lecserélhetik az önkormányzati választások eredménye láttán Orbán Viktor akarata alapján, írja a 24.hu információira hivatkozva az Index.hu.

A lap szerint a választási eredményekért a parlamenti képviselőként dolgozó választókerületi elnökök felelnek, mert a Fidesz szervezete az egyéni választókerületre épül. Az ő kinevezésükről pedig a pártelnök dönt.

Az október 13-i önkormányzati választás óta egymást érik az eredményt magyarázó narratívák a Fidesz környezetében. A teljesség igénye nélkül szóba került már a NER beszélő fejeitől és politikusaitól

  • a népi-urbánus ellentét újjáéledése;
  • a közvélemény-kutatók benézése;
  • a Borkai-faktor (aminek a létezése, bizonyíthatósága minimum kérdéses);
  • külföldi állampolgárok nyerték meg Budapestet az ellenzéknek;
  • rossz kampány, nem kellett volna alkalmatlanozni;
  • a Fidesz nem foglalkozik eleget a klímaváltozással;
  • baj van a fiatalokkal, de a Fidesszel is, mert a párt nem találja az utat a fiatalokhoz.

A 24.hu szerint a belső elemzések után Orbán Viktor és a pártvezetés egy része is úgy látja, hogy személyi változások is kellenek ahhoz, hogy a 2022-es parlamenti választás sikeres legyen számukra, és győzzenek egy esetleges közös ellenzéki jelölttel szemben, ez pedig 15-20 választókerületet érinthet.

A lap saját forrásaira hivatkozva írja, hogy mivel feltehetően 2022-ben sem csak két név lesz a szavazólapokon (független indulók, kamupárti jelöltek, Mi Hazánk stb.), így a kormányoldalon úgy számolnak, 47-48 százalékos eredménnyel már nyerni tudnak.

A választókerületek elnöki cseréjénél nemcsak a 2018-as eredmény és az idei önkormányzati választás lehet a döntő, hanem személyes szimpátia és az országos politikában nyújtott teljesítmény is. A lap szerint idén ezért nem indulhat majd jó eséllyel Simonka György, akire korrupció miatt nyolc évnyi börtönt, és 850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség, vagy a fürdőgatyában közbeszerzésekről döntő Boldog István, akinek alelnökét már letartóztatták.

A lap szerint változások lehetnek még Budapesten például Kőbányán vagy Óbudán, de Heves megyében is, ahol a Fidesz három választókerületi központban, Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban is veszített.

(24.hu, Index.hu nyomán, Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

További híreink

Nem kell messzire menni a cenzúráért- kitiltották Dúró Dórát a kormány hivatalos oldaláról

Faragó Dániel

“Hab a tortán” az MSZP hamisítási botránya

Dunai Tibor

Védett erdőt vágtak Balatonfűzfőn. Nincs büntetés

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben